top of page
Leeuwen duurzaam reizen header.jpg
Duurzaam op reis 
met Kuyo Afrika

✔ Aandacht voor behoud van wild, natuur en cultuur

 Verantwoorde en lokale samenwerkingspartners

 Diervriendelijke activiteiten

 Samenwerking met Stichting SPOTS

✔ CO2 compensatie wordt gestimuleerd

Activiteiten met dieren tijdens je reis

Het staat natuurlijk prachtig op de foto, knuffelend met een leeuwen welpje of achter op de rug van een olifant. We kunnen ons voorstellen dat dit soort activiteiten toeristen aanspreken. Het lijkt een mooie manier om ‘up close and personal’ bij deze prachtige dieren te komen. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan is dat deze activiteiten zeer stressvol en onnatuurlijk zijn voor de dieren.

 

De afgelopen jaren heeft de ANVR (Algemeen Nederlands Verbond Reisorganisaties) in samenwerking met dieren- berschermingsorganisaties als Stichting SPOTS, IFAW en de World Animal Protection een lijst opgesteld van onacceptabele activiteiten. Uit onderzoek van de Oxford University blijkt dat attracties die schadelijk zijn voor het welzijn van dieren op sites als Tripadvisor juist hoge scores krijgen. Dit is allemaal te wijten aan onwetendheid van de toerist. Omdat Kuyo Afrika je graag bewust wil maken van deze activiteiten en er veel waarde aan hechten je hierover informatie te verstrekken, vind je op deze pagina een overzicht van welke activiteiten je beter kunt vermijden wanneer je op reis bent. Daarnaast kun je op deze pagina ook een aantal tips vinden voor voor welke activiteiten wel verantwoord zijn. ​

Olifanten rit.jpg
Cheetah jongen.jpeg

 

Denk na, neem je verantwoordelijkheid als je op reis bent

Welke activiteiten met dieren zijn wél verantwoord?

Wildlife safari, ofwel het spotten van wilde dieren in het wild of in natuurparken

De mooiste en meest avontuurlijke manier om kennis te maken met wilde dieren is door ze in hun natuurlijke omgeving te zien. Houd hierbij altijd gepaste afstand, beperk geluidshinder tot een minimum, jaag de dieren niet op, geef geen voedsel om ze te lokken en laat geen afval achter.

Walvissen spotten

Steeds meer vakantiegangers zijn geïnteresseerd in het boeken van excursies waarbij walvissen, dolfijnen en bruinvissen in het wild kunnen worden bewonderd. Boek alleen een excursie bij een verantwoorde organisatie die de dieren en hun leefgebied respecteert (o.a. voldoende afstand bewaren, de dieren niet opjagen of voeren). Walvistoerisme is een duurzaam alternatief voor veel lokale gemeenschappen en draagt bij aan walvisbescherming.

Bezoek aan een opvang voor wilde dieren waarbij direct contact tussen bezoeker en dier wordt vermeden

Wilde dieren horen in het wild, maar soms is het tijdelijk of helemaal niet meer mogelijk voor individuele dieren om in het wild te leven. In die gevallen kan een opvangplek uitkomst bieden. Hier staat het natuurlijke gedrag van het dier centraal en is direct contact met bezoeker uitgesloten. Daarnaast is het bewust fokken van of commerciële handel in deze dieren niet toegestaan.

Learning skills excursies

‘Learning skills’ excursies zijn bijvoorbeeld activiteiten zoals het volgen van een wildlife fotografie cursus, duikexcursies waarbij voorlichting vooraf en na afloop gegeven wordt, het bijwonen van lezingen of wandelroutes voor vogel kijken.

Ondersteun of bezoek lokale projecten die zowel mens als dier ten goede komen

Overweeg duurzame lokale initiatieven extra te ondersteunen met donaties of middels het bezoeken van werkplaatsen waar de duurzame souvenirs gemaakt worden.

Koop duurzame en diervriendelijke souvenirs

Natuurlijk is het leuk om een souvenirtje mee te nemen als herinnering aan je vakantie. Probeer erop te letten dat je geen souvenirs koopt van dierlijke producten maar die ten goede komen aan lokale gemeenschappen. Voorbeelden van dergelijke souvenirs zijn lokaal handwerk, voorwerpen gemaakt van gerecyclede materialen etc.

Safari Kruger.jpg

Welke activiteiten met dieren kun je beter vermijden?

Direct contact met wilde dieren, zoals knuffelen, wandelen of op de foto gaan

Het zogenaamde knuffelen met leeuwen- en tijgerwelpjes en soortgelijke praktijken met wilde dieren, lijken leuk maar er zit veel dierenleed achter. Dieren worden op grote schaal gefokt, vroegtijdig bij hun moeder weggehaald, met angst en pijn getraind, soms gedrogeerd of de tanden en/of nagels worden getrokken. Ook dragen dit soort activiteiten niet bij aan het behoud van deze dieren in het wild. Dieren die intensief in direct contact zijn geweest met mensen, kunnen niet teruggeplaatst worden in het wild. 

Maken van een olifantenrit

Of een olifant nu in het wild zijn gevangen of in gevangenschap zijn geboren - voordat een olifant veilig kan worden ingezet voor ritten of ander vermaak waarbij direct contact tussen toerist en olifant is toegestaan, moet op jonge leeftijd de wilskracht van het dier worden gebroken. Dit gebeurt door de jonge olifant dagenlang vast te binden, uit te hongeren en te mishandelen. Eenmaal onderworpen en na een op angst en pijn gebaseerde training slijten olifanten de rest van hun lange leven in gevangenschap.

Bezoek aan een dierenfarm

Krokodillen-, schildpadden-, slangen-, en tijgerfarms houden grote aantallen dieren, doorgaans gefokt voor hun lichaamsdelen, zoals huid, botten of vlees. Deze farms zijn meestal ook toeristische trekpleisters, dikwijls onder de valse voorwendselen dat ze bijdragen aan behoud van de diersoort in het wild. Een kenmerk van een dergelijke farm is bijvoorbeeld dat er een mogelijkheid bestaat om de dieren aan te raken.

Bezoeken van shows waarbij dieren een voorstelling moeten geven

Bezoek geen shows of opvoeringen (op straat) van ‘dansende’ of ‘gedresseerde’ wilde dieren zoals beren, papegaaien, apen, olifanten of tijgers. Deze dieren moeten onder dwang een show opvoeren, bijvoorbeeld in een circus of in een dierentuin, ter ‘vermaak’ van een publiek. Het onnatuurlijke gedrag is het gevolg van op pijn en angst gebaseerde trainingstechnieken, o.a. onthouden van voedsel en fysieke mishandeling.

Struisvogel rijden en/of bezoek aan struisvogel race

Het skelet van een struisvogel is er niet op gebouwd om mensen te dragen. Het is dus fysiek schadelijk voor het dier en daarnaast is het onnatuurlijk met de nodige stress voor het dier als gevolg. Struisvogelfarms waar deze activiteiten plaatsvinden, kun je daarom worden vermeden.

Duurzaam reizen lion petting.jpg
Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page