Okavango Delta Botswana header

Botswana: Het hart van Afrika

 Bijzonder groene landschappen met veel wildlife

 Bezoek de vele wildparken en spot de Big 5 

 Ervaar het watergeweld van de Vic Falls en Okavango Delta

 Betaalbaar en flexibel dankzij unieke werkwijze 

 Verblijf in kleinschalige en authentieke accommodaties

Kuyo Afrika helpt je met het organiseren van jóuw droomreis naar Botswana

Self drive reizen door Botswana zijn een waar avontuur. Botswana heeft een prachtige natuur met overwegend goede (hoofd)wegen en daarom is het een fantastische ervaring om zelfstandig met een 4x4 auto rond te reizen. Rij door het Moremi Game Reserve en Chobe National Park om de Big Five te spotten. Vlieg over de Okavango Delta of vaar in een Mokoro over ‘s werelds grootste binnenlandse delta. Dit zijn slechts enkele hoogtepunten die je tijdens je self drive reis door Botswana kan ervaren.

Kampeer je graag en wil je ’s avonds vanuit de tent op de auto naar de sterrenhemel kijken? Of slaap je toch liever met iets meer comfort in unieke kleinschalige accommodaties? Of wil je een combinatie van beide? Alles kan, alle self drive reizen naar Botswana stel ik zowel qua route als qua accommodaties helemaal samen op basis van jouw wensen. 

Wil jij een onvergetelijke droomreis maken naar Botswana?

Laat me weten wat je wensen zijn en ik ga voor je aan de slag. Ik sta voor je klaar voor advies en tips!

Schermafbeelding 2021-03-22 om 13.14.10.

Bel of Whatsapp Marije: 06 - 51880618

Ook in avonden en het weekend

Luipaard Afrika.jpeg

Inspiratiereizen

Himba Namibië.jpg

Botswana & Namibië

21 dagen

Self drive reizen naar Botswana worden vaak gecombineerd met Namibië. Je bezoekt onder andere de Sossusvlei, je gaat wild spotten in Etosha National Park, je maakt kennis met de Himba bevolking en je brengt tijdens deze reis ook nog een bezoek aan de onvergetelijke Victoria Watervallen. 

Vanaf:

€ 2675,- p.p.

Victoria Falls 7.jpeg

Botswana Wild & Water

14 dagen

Deze self drive reis door Botswana start en eindigt in Kasane en bied je de mogelijkheid om in relatief korte tijd een aantal prachtige hoogtepunten van Botswana te zien. Zo bezoek je de Okavango Delta en Chobe National Park. Tijdens deze reis staat natuur en wildlife centraal. 

Vanaf:

€ 2585,- p.p.

Olifanten Zuid-Afrika en Botswana.jpg

Botswana & Zuid-Afrika

17 dagen

Deze one-way reis start in Johannesburg en brengt je langs prachtige hoogtepunten in zowel Zuid-Afrika als Botswana. Deze reis is een mooie combinatie tussen wild, natuur en cultuur. Je sluit deze reis af met een bezoek aan de magische Victoria Watervallen.

Vanaf:

€ 2406,- p.p.

Zelfstandig met een 4x4 door Botswana

Botswana is prima zelfstandig te bereizen. Het land heeft een aantal goede geasfalteerde hoofdwegen. De andere wegen in Botswana zijn gravelwegen en hoewel de kwaliteit van deze off-road wegen van redelijke kwaliteit zijn, is het ten zeerste aan te raden een four wheel drive (4x4) te huren.

Four wheel drive huurauto's

De meest gangbare 4x4 auto voor een rondreis door Botswana is een Toyota Hillux. Dit zijn sterke en betrouwbare terreinwagens waarmee je veilig rondrijdt. Al dit soort auto's beschikken over een dubbele benzinetank waardoor je de lange afstanden zonder problemen kan afleggen. Alsnog is het wel verstandig om bij elk tankstation dat je tegenkomt te tanken. ​

Kamperen 

Botswana is bij uitstek geschikt om te kamperen tijdens je individuele rondreis. Daarnaast is dit ook een goede manier om je reis betaalbaar te houden. Botswana richt zich namelijk sterk op luxetoerisme, de lodges zijn overal werkelijk schitterend maar dit heeft natuurlijk gevolgen voor de kosten. Een combinatie van kamperen en lodges is een slimme en veel voorkomende oplossing. Op de inspiratiepagina's van de verschillende rondreizen staan voorbeeld accommodaties.

 

Er kunnen maximaal twee tenten op het dak geplaatst worden die ieder twee slaapplaatsen bieden. De auto wordt verder volledig uitgerust met alle benodigde spullen zoals een slaapzak en kussen, tafel en stoelen, koelkast en een gasstel met keukenset. ​

Botswana 4x4.jpg
Lobke Victoria Falls

"Wat hebben wij een fantastische reis gehad. Vol avontuur, nieuwe ervaringen en bijzondere gebeurtenissen. En dat allemaal dankzij het kundige advies van Marije van Kuyo Afrika! Haar eigen ervaringen, en tips wat je op welke plek kunt doen hebben gemaakt dat we alles uit onze vakantie hebben kunnen halen. Het contact tijdens het plannen is superfijn, Marije staat altijd voor je klaar. De hele reis ging erg soepel, en Marije zoekt soms even contact om te kijken waar ze eventueel nog kan helpen. Het was voor ons zelfs al de tweede keer dat we bij Marije hebben geboekt. En wanneer wij weer richten Afrika willen, gaan we dat zeker met Kuyo doen!"

- Lobke -

Beste reistijd Botswana

Net als alle landen in Zuidelijk Afrika kent Botswana het hele jaar door een aangename temperatuur. Botswana kent tegenovergestelde seizoenen van Nederland. In onze zomermaanden is het hier juist het minst warm, dit merk je vooral s'nachts als het flink afkoelt. Het regenseizoen loopt ongeveer van oktober tot en met april.

 

Doordat de natuur dan in volle bloei staat in het in deze periode moeilijker wilde dieren te spotten. Daarom is de periode van mei tot en met oktober ideaal voor een self drive door Botswana. Het landschap is vrij droog en daardoor verzamelen veel dieren zich bij overblijvende drinkplaatsen waardoor het eenvoudiger is om wilde dieren te spotten. 

Olifanten Botswana.jpeg

Reisblogs Botswana

Praktische informatie Botswana

Vaccinaties en malaria


Verplichte vaccinaties
Gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer je komt uit, of als je in transit bent geweest in, een gebied waar gele koorts voorkomt.
Aanbevolen vaccinaties

  • Vaccinatie tegen DTP, oftewel difterie, tetanus en polio.
  • Vaccinatie tegen BMR, oftewel bof, mazelen en rode hond.
  • Vaccinatie tegen buiktyfus bij een verblijf langer dan 3 maanden.
  • Vaccinatie tegen hepatitis A, oftewel geelzucht.
Kuyo Afrika werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinatie bij je thuis, door een erkende arts op het moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie.nl vaccineren voornamelijk buiten kantooruren en in weekenden, maar kunnen natuurlijk ook gewoon overdag bij je langskomen. Je kunt ervoor kiezen om bij deze gelegenheid gelijk het hele gezin te laten vaccineren. Nieuwsgierig geworden? Lees dan meer over de werkwijze en de voordelen van Thuisvaccinatie.nl. Hoewel Thuisvaccinatie.nl bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Bovendien worden je reisvaccinaties meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ervaar het gemak van Thuisvaccinatie.nl. en bekijk welke reisvaccinaties je voor jouw reisbestemming nodig hebt. Malaria In het noorden van Botswana komt malaria voor. Hiervoor is aanbevolen om malariaprofylaxe te gebruiken. De hoeveelheid en soort hangt af van je persoonlijke medische achtergrond. Je kunt de kans op malaria-infectie beperken door zelf ook voorzorgsmaatregelen te nemen. Maak gebruik van een klamboe, bij voorkeur geïmpregneerd. Bedek je huid zoveel mogelijk met lange mouwen, lange broekspijpen en sokken. Voor onbedekte huid delen kun je het beste een insectenwerend middel met DEET gebruiken. Alhoewel de malariamug alleen steekt van de avond- tot ochtendschemering is het toch aanbevolen om je ook overdag in te smeren. De denguemug, die knokkelkoorts veroorzaakt, steekt ook overdag en komt sporadisch in oostelijke delen van Zuid-Afrika voor. Het muggenseizoen loopt van november tot en met juni, de zomertijd in Zuidelijk Afrika. Laat malaria je er niet van weerhouden een fijne vakantie te beleven. Malaria is een serieuze infectieziekte waarover je zeker niet te licht moet denken, maar het kan genezen worden, vooral als je er vroegtijdig bij bent. Voor een actueel en persoonlijk vaccinatieadvies en malaria-advies kun je terecht bij Thuisvaccinatie.nl.
Reisdocumenten


Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Botswana verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer dan drie maanden in Botswana verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van Botswana in Den Haag. Hoewel je als toerist dus meestal geen visum nodig hebt voor Botswana, moet je wel een aantal andere documenten kunnen overleggen. Zo moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming en een geldig paspoort. Een overzicht van alle benodigde reisdocumenten voor Botswana vind je op VisumCentrale.nl. Bij het inreizen van Botswana moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Het paspoort moet minimaal één lege visumpagina bevatten voor het stempel van de douane. De ANWB adviseert om een international rijbewijs aan te schaffen maar in de praktijk wordt hier nergens ongevraagd. Uit ervaring kan ik zeggen dat de lokale politie een Nederlands rijbewijs (pasje) gewoon accepteert als geldig rijbewijs.
Geldzaken en valuta


De munteenheid van Botswana is de pula. In Botswana kun je met je pinpas met VISA en Mastercard-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Pinpassen met het Maestro-logo worden niet overal in Afrika geaccepteerd. Houd er ook rekening mee dat op veel verre bestemmingen pinautomaten alleen in de grote steden te vinden zijn. Controleer ook bij je bank of je bankkaart voor gebruik in Botswana geactiveerd moet worden. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kun je vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen.
Taal en tijdsverschil


De voertaal in Botswana is Engels. Er wordt ook Twana gesproken. In de Nederlandse wintertijd is het in Botswana één uur later.
Eten en drinken


Het eten in Botswana bestaat voornamelijk uit de landbouwproducten van het land. Vooral vleesgerechten met rundvlees en ander wild komen vaak terug in de Botswaanse keuken. Je kunt ook gerechten tegenkomen die gemaakt worden van de mopaneworm, een rupsachtige substantie die men bereidt in de warme as, kookt in zout water of droogt en frituurt. Traditionele dranken zijn onder andere palmwijn, een niet echt legaal en erg sterk drankje, en kgadi gemaakt van gedistilleerde bruine suiker of paddenstoelen. Een legaal thuis gestookt drankje is bojalwa, een goedkoop bier gemaakt van surghumgierstspruiten. Fruit wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika, net als wijn en sterke alcoholische dranken. Het drinkwater in Botswana is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. Op afgelegen plaatsen komt het water uit een bron of rivier en wordt het niet altijd gezuiverd. Flessen mineraalwater kun je overal tegen en ze kosten weinig. Kosten:

  • Voor een ontbijt geef je gemiddeld € 5,- tot € 8,- per persoon uit
  • Voor een lunch geef je gemiddeld € 7,- tot € 15,- per persoon uit
  • Voor een diner geef je gemiddeld € 13,- tot € 20,- per persoon uit
Bovengenoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen. Wat je uiteindelijk kwijt bent aan eten en drinken tijdens je reis is vooral afhankelijk van je eigen bestedingspatroon.
Veiligheid


Over het algemeen is Botswana voor toeristen een veilige vakantiebestemming. Zoals in ieder land dien je ook in Botswana goed op je bagage en andere waardevolle bezittingen te letten. Geld en andere waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kun je het beste in een moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van waardevolle papieren en bewaar deze apart of scan ze in en mail ze naar jezelf. Op deze manier kun je indien nodig altijd bij deze papieren. Waardevolle sieraden kun je het beste thuis laten. Het wordt sterk afgeraden om na zonsondergang nog lange afstanden te reizen. Dit vanwege de vaak wat slechtere conditie van de doorgaande en secundaire wegen. Daarnaast zie je eventueel overstekende dieren op de vaak onverlichte wegen ook slecht in het donker.

Praktische informatie Botswana

Okavango Delta Mokoro.jpeg
Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.