top of page

Tips voor natuur- en wildlife fotografie


Voor veel mensen is een reis hét moment voor het maken van mooie foto’s. Je wilt tenslotte wel iets leuks in je woonkamer hebben hangen. De vraag is hoe je kunt zorgen dat je met National Geographic waardige plaatjes thuiskomt in plaats van de dertien in een dozijn foto’s. Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet voor het fotograferen van natuur en wildlife. Kun je niet wachten aan de slag te gaan? Check snel onze reismogelijkheden!Ken je camera  Het is belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden van je camera zijn, of je nu een spiegelreflexcamera hebt, een smartphone of een compact camera. Weet waar de verschillende knopjes voor zijn, wat er in de menu’s ingesteld kan worden en oefen hier van tevoren mee. Op deze manier bereid je je goed voor en kun je tijdens je reis in iedere situatie aan de slag. Zorg voor een volle accu en neem extra geheugenkaartjes mee. Je wilt natuurlijk niet dat je op dat ene unieke moment niet dé foto kunt maken vanwege een lege accu of een vol geheugenkaartje!  


Het mooiste licht  Vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag heb je over het algemeen het mooiste licht van de dag, kortgezegd met zonsopgang en zonsondergang. Wil je een mooi plaatje schieten dan loont het dus om vroeg op te staan. Afgezien van het feit dat je meer uit je dag kunt halen, ga je daarnaast ook merken dat het juiste licht van enorme toegevoegde waarde is voor je foto. Wanneer je op safari bent zijn dit ook de momenten waarop je de meeste kans hebt om dieren te spotten omdat ze dan het meest actief zijn.  


Let op je achtergrond: less is more  Hoe minder afleidende elementen op de achtergrond van je foto te zien zijn, hoe mooier je foto uiteindelijk zal worden. Je onderwerp van de foto komt dan namelijk een stuk beter tot zijn recht. Let er bijvoorbeeld bij wildlife fotografie op dat het dier niet wegvalt tegen een boom of struiken. Jezelf, of je auto, even verplaatsen of wachten tot het dier iets verder is gelopen kan hierbij al een groot verschil maken.  


De juiste compositie  Over het algemeen genomen is een foto het mooist wanneer datgene wat je fotografeert niet precies in het midden van de foto staat, maar bijvoorbeeld op 1/3 of 2/3 van het beeld. De meeste camera’s hebben de optie om een raster te laten zien tijdens het fotograferen, dit kan je helpen bij het bepalen wat de beste plek is voor je ‘hoofdobject’. Mocht je deze optie niet hebben op je camera kun je de regel van derden gebruiken om de compositie van je foto te bepalen. Je verdeelt hierbij denkbeeldig je foto in 9 gelijke vlakken. Zet het onderwerp van de foto op een van de snijpunten (of lijnen) van het raster. Het zorgt ervoor dat je foto aantrekkelijker wordt om naar te kijken. 


Scherpstellen  Je camera zal meestal in het midden scherpstellen waardoor soms de nadruk op de foto komt te liggen op iets wat je niet wilt. Een handig trucje om dit op te lossen is door de ontspanknop half in te drukken, houd de ontspanknop half ingedrukt terwijl je de compositie maakt zoals jij die voor ogen hebt en druk daarna pas de ontspanknop helemaal in.   


Perspectief en diepte geven aan je foto  Als er ergens plaatsen zijn in de wereld waar je de meest overweldigende en uitgestrekte landschappen tegen komt, dan is het wel in zuidelijk Afrika. Je hebt ongetwijfeld al weleens meegemaakt dat je een landschap op de foto wilde zetten maar dit op de foto niet overkomt. Een goede tip om meer perspectief en diepte aan je foto te geven is door een persoon of element op de voorgrond op de foto te plaatsen. Op deze manier zal een stuk duidelijker zichtbaar zijn hoe hoog, diep of weids datgene is wat je hebt gefotografeerd.  


Creatief met je smartphone Ook met een smartphone kun je tegenwoordig de mooiste foto’s maken. Houd in je achterhoofd dat wanneer je foto’s maakt met je smartphone, het aan te raden is zo min mogelijk gebruik te maken van je zoom. Hoe meer je zoomt, hoe onscherper de foto namelijk wordt. Houd er ook rekening mee dat er een kleine vertraging zit tussen het indrukken van de foto knop en het moment dat je smartphone daadwerkelijk een foto maakt. Wanneer je dit niet doet krijg je onscherpe en bewogen foto’s, dit is natuurlijk zonde. Daarnaast bieden apps als Snapseed of VSCO je ontelbare mogelijkheden je foto’s op je telefoon te bewerken.

Safety first Wanneer je op safari bent denk dan aan de veiligheid van de dieren en die van jezelf! Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende afstand houdt van de dieren en raak ze nooit aan, je hebt met wilde dieren te maken en je bent niet in de dierentuin. Zorg tot slot dat je altijd een opgeladen telefoon mee hebt in geval van nood. Zet deze wel op te stil om te voorkomen dat een dier, op het moment suprême, schrikt van de geluiden van jouw telefoon.

Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page