top of page

Leuke weetjes over de dieren die je tegenkomt op safari


Op safari gaan; voor velen een wens hoog op de bucketlist. Dit snappen we natuurlijk helemaal. Uren rondrijden in verlaten gebieden, ineens een brullende leeuw tegenkomen, een grote groep olifanten zien spelen in het water of een groep zebra's bewonderen bij de ondergaande zon. Magisch vinden wij het. Waar we meestal niet bij stilstaan is dat deze dieren vaak een heel interessant verhaal hebben.

Olifanten kunnen herinneringen doorgeven Wist je dat olifanten herinneringen aan elkaar door kunnen geven? Olifanten beschikken over een indrukwekkend goed geheugen. Zo kunnen ze soortgenoten en mensen járen later nog herkennen. Daarnaast kunnen ze zich leuke en vervelende gebeurtenissen uit het verleden herinneren én deze doorgeven aan hun jongen.

Buffels zijn democratisch

Echt? Ja echt! In een kudde buffels hebben de volwassenen stemrecht. Als een kudde naar een ander gebied wil gaan om te grazen, bepalen ze met z'n allen welke richting ze opgaan. Met hun koppen wijzen de buffels naar de plek waar ze naartoe willen. En als iedereen het eens is, kunnen ze vertrekken. Heel bijzonder!


Zebra’s camoufleren én beschikken over hun eigen aircosysteem

In eerste instantie geloof je waarschijnlijk niet dat de overduidelijke zwarte en witte strepen van de zebra als camouflage dienen. Voor ons zijn de strepen duidelijk zichtbaar maar voor een van de grootste vijanden van de zebra, de leeuw, werken de strepen zeer verwarrend. Leeuwen hebben namelijk niet zulke goede ogen. Doordat zebra’s kuddedieren zijn, staan ze vaak in groepen. Dit is een zeer effectief overlevingsmechanisme van de zebra want hierdoor kunnen leeuwen de zebra’s niet van elkaar onderscheiden en is het één grote zwart met witte massa. Daarnaast fungeren de strepen ook nog als een natuurlijk airco systeem. De zwarte strepen trekken zonlicht aan en de witte strepen stoten zonlicht af. Hierdoor ontstaat er een luchtcirculatiesysteem waardoor zebra’s af kunnen koelen. Hoe handig!


Leeuwen paren 50 keer per dag

Bizar feitje! Tijdens de paartijd, die ongeveer een week duurt, paren leeuwen wel 50 keer per dag. Ja écht, 50 keer per dag. Het paren duurt weliswaar een paar seconden, maar toch.


Hyena's hebben een koningin

Wist je dat hyena's koninklijk zijn? Bij hyena's zijn vrouwtjes het sterkst en sturen de boel aan. Ze houden de mannetjes onder scherp toezicht in de gaten en vechten onderling voor de dominante plekken in de groep. Bovenaan de top in de groep staat de 'hyena koningin'. Als zij hiervoor het signaal geeft, komen alle hyena's bijeen en wanneer ze overlijdt neemt haar dochter het over.Kommentare


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page