top of page
Leeuwen afrika.jpeg
Duurzaam op reis 
met Kuyo Afrika

 Aandacht voor behoud van wild, natuur en cultuur

 Verantwoorde en lokale samenwerkingspartners

 Diervriendelijke activiteiten

 Samenwerking met Stichting SPOTS

 CO2 compensatie wordt gestimuleerd

Canned hunting en knuffelfarms

​Canned Hunting en Knuffelfarms, wellicht dat je van beide termen weleens hebt gehoord. Steeds meer komt er internationaal aandacht voor knuffelfarms en hun soms dubieuze bijdrage in de Canned Hunting industrie. 

Kuyo Afrika wil reizigers op een pure en eerlijke manier van Afrika laten genieten. Daarom werken wij uitsluitend met Game Reserves die zich ook inzetten voor dierenwelzijn. Ook stimuleren wij bezoeken aan de National Parks van Zuid(elijk) Afrika. Op deze pagina lees je meer over de achtergrond van Canned Hunting en Knuffelfarms.

Leeuwenwelp duurzaam reizen.jpg
Leeuwen welp duurzaam reizen.jpg

 

Denk na, neem je verantwoordelijkheid als je op reis bent

Wat is Canned Hunting?

Canned hunting betekent vrij vertaald "ingeblikt jagen" en dat is ook wat het is. Een jager kan op een klein gebied een dier doodschieten en weet dus ook dat hij altijd prijs zal schieten. De dieren zijn veelal tam en gewend aan jagers, een nogal oneerlijke wedstrijd dus. Traditionele jagers zijn veelal tegen deze vorm van jagen omdat volgens hen jagen een 'sport' is. Het dier moet altijd de kans hebben te ontsnappen en de jager moet behendig zijn om het dier te kunnen vinden en doden. Dat is bij canned hunting niet het geval. De 'jager' weet vooraf waar het dier zich bevindt en het dier kan nooit ontsnappen.

Speciaal gefokte dieren

Bij canned hunting worden dieren speciaal gefokt voor de jacht. Er zijn canned hunting neushoorns, cheetah's, luipaarden en vele andere dieren, maar in Zuid-Afrika vooral leeuwen. Leeuwinnen worden een soort van legbatterijen waarbij ze regelmatig welpjes voortbrengen. Deze welpen worden snel bij de moeder weggehaald waardoor de leeuwin weer snel krols wordt en dus weer bereid is te paren. Met als gevolg weer nieuwe welpjes. Jagers betalen meer geld voor een mannelijke leeuw waardoor het voorkomt dat vrouwelijke welpen na geboorte direct gedood worden.

De commerciële waarde

Omdat een leeuw pas geschoten wordt als hij volwassen is, kost de leeuw de fokker tot die tijd geld. Om deze reden worden dieren als ze jong zijn ingezet als knuffelwelp op knuffelfarms. Knuffelfarms zijn plaatsen waar je als toerist of vrijwilliger in nauw contact kunt komen met de dieren. Als vrijwilliger betaal je al snel € 500,00 per week om op zo'n project te mogen werken. Dit is dus big business gezien de grote aantallen bezoekers. Als de leeuw te groot wordt, gaat hij terug naar de fokker. Hier wacht hij in een hok op de jager. Gemiddeld wordt er zo’n € 20.000,-  betaald door een jager voor het doden van een mannelijke leeuw. 

Canned Hunting Zuid-Afrika 2.jpeg

Gevaar voor de wilde leeuw

Omdat er zo intensief gefokt wordt met leeuwen, is er regelmatig vers bloed nodig. Dat wordt uit het wild gehaald. Een nog veel beangstigender opkomend fenomeen is de botten export van leeuwen naar Azië. In 2007 werd er nog geen enkele bot geëxporteerd maar in 2012 was dat meer dan 846 kilo! In Azië worden magische krachten toegekend aan de botten van tijgers. Omdat de tijger bijna 'op' is, moet gezocht worden naar een alternatief. Dat wordt gevonden in de leeuw. Er valt nu dus nog meer geld te verdienen voor de fokkers maar dat niet alleen. Boeren die 'hinder' hebben van wilde leeuwen op hun land, zijn nu eerder geneigd de dieren dood te schieten. Het levert ze immers geld op.

Canned hunting - gewoon legaal

De Zuid-Afrikaanse regering heeft lange tijd geprobeerd canned hunting van gefokte leeuwen aan banden te leggen. Er zijn diverse rechtszaken gevoerd tegen de fokkers maar in 2010 stelde het hoogste rechtsorgaan van Zuid-Afrika vast dat canned hunting gewoon mag. Dat komt door de bizarre situatie dat de gefokte leeuw gezien wordt als een ‘gefokt’ dier en dus niet als wild dier. Om zaken nog erger te maken valt de gefokte leeuw onder het Ministerie van Landbouw. Dat Ministerie stelt dat ze zich niet bezig houdt met dierenwelzijn. Er zijn dus feitelijk geen regels voor gefokte leeuwen waardoor er vaak sprake is van ernstig dierenleed.

De rol van knuffelfarms

Zoals gezegd wordt een gefokte leeuw op jonge leeftijd ingezet als knuffelwelp. Doordat de dieren aan contact met mensen zijn gewend, zijn het later de perfecte dieren voor de canned hunting industrie. Het is goed je te beseffen dat deze dieren nooit uit worden gezet in het wild. Door dit soort projecten te bezoeken, help je (onbedoeld) mee de canned hunting-industrie in stand te houden. Het is dus belangrijk om als toerist of vrijwilliger alert te zijn op plaatsen waar je in dicht contact kunt komen met (jonge) dieren. Ook projecten waarbij je kunt wandelen met leeuwen zijn verdacht en kun je beter vermijden.

Canned Hunting Zuid-Afrika 1.jpeg
Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page