top of page
Himba Namibië header.jpg
Rondreis Namibië & Botswana,
incl. Vic Falls

 Bezoek de beroemde Sossusvlei en Deadvlei

 Spot de Big 5 in Etosha en Chobe Park 

 Maak een vlucht boven de Okavango Delta

 Bewonder de magische Victoria Falls

 Verblijf in kleinschalige en authentieke accommodaties 

Vanaf: € 2.295,- p.p.

Rondreis Namibië & Botswana, incl. Vic Falls

De rondreis start in Namibië en brengt je langs de vele bijzondere bezienswaardigheden van Namibië en  Botswana. Dit is een rondreis met enorme afwisseling in natuur, van de zand-en berggebieden in Namibië tot de groene wildparken in Botswana. Het is een actieve route voor de avontuurlijke reiziger.  

 

Bezienswaardigheden

Kalahari | Sossus en Deadvlei | Africat Foundation | Etosha National Park | Caprivi strook | Victoria Waterfalls | Chobe National Park | Okavango Delta 

Reisduur

Je hebt minimaal 24 dagen nodig voor deze reis.

 

Prijs

Kamperen vanaf € 2.295,- p.p.

Lodges vanaf € 3.825,- p.p.

Kenmerken

Natuur 

Strand

Cultuur

Reisintensiteit

Luipaard.jpeg
Olifanten Chobe.jpg

Waarom op reis met Kuyo Afrika 

✔ De reis is volledig maatwerk

 Flexibel: kies zelf de vlucht en auto die het beste aansluit op jouw wensen

 Aandacht voor duurzaam reizen

 Verblijf in kleinschalige en authentieke accommodaties 

Route 4x4 rondreis Namibië & Botswana, incl. Vic Falls

Namibië is een enorm uitgestrekt land en is na Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld. Een gevolg hiervan is dat de reisafstanden tussen de stops relatief groot zijn. Dit geldt in mindere mate ook voor Botswana. Gelukkig is het absoluut geen straf om door Namibië en Botswana rond te rijden. Met de wisselende landschappen en enorme vergezichten is alleen het rondrijden al een ware belevenis.

 

Deze reis is goed te doen in 24 dagen. Als je wilt en de tijd hebt kan je uiteraard ervoor kiezen om meer tijd te nemen. Het reisprogramma wordt volledig op jouw wensen afgestemd dus alles is mogelijk!

Locatie

Afstand

Route in beeld

Windhoek - Mariental

Mariental - Sosusvlei

Sossusvlei - Swakopmund

Swakopmund - Spitzkoppe

Spitzkoppe - Okonjima

Okonjima - Etosha

Etosha - Onguma

Onguma - Rundu

Rundu - Kongola

Kongola - Kasane 

Kasane - Makgadikgadi

Makgadikgadi - Khwai 

Khwai - Ghanzi

Ghanzi - Windhoek

270 km

275 km

350 km

160 km

350 km 

220 km

180 km

425 km

400 km

230 km

420 km

330 km

400 km

530 km

Namibie en Botswana 2.JPG.jpg
Sossusvlei Namibië.jpeg
Reisoverzicht
Selfdrive Namibië.jpg
Victoria Falls.jpeg
San 1.jpg
Rick Botswana (1).jpg
Prijsopbouw

Prijzen en werkwijze

Bij Kuyo Afrika vind je geen vooraf ingekochte reizen, iedere reis is 100% maatwerk. Wij stellen, op basis van jouw wensen, het programma op, boeken de accommodaties en de auto. Uiteraard is het mogelijk om accommodaties uit verschillende categorieën te boeken. Indien gewenst kunnen we ook de vlucht en activiteiten vastleggen.

Reissom Kuyo Afrika

De genoemde prijzen zijn per persoon en gebaseerd op een 2-persoons reisgezelschap. De definitieve prijs kan afwijken door gewijzigde wisselkoers en de keuze van de accommodaties.

 • Kamperen:                     € 2.295,-

 • Lodges (middenklasse):     € 3.825,-  

Uiteraard is een combinatie van kamperen en verblijf bij lodges ook mogelijk. 

​Inclusief

 • 21 overnachtingen

  • Bij een kampeeroptie zijn de overnachtingen in Windhoek bij een lodge​

 • Huurauto 4x4 met rooftop tent bij kamperen (inclusief ‘super cover’ verzekering)

 • Huurauto 4x4 zonder rooftop tent bij verblijf bij lodges (inclusief ‘super cover’ verzekering)

 • € 5,- p.p. bijdrage SGR

 • € 2,50 bijdrage calamiteitenfonds

​Exclusief

 • Internationale vluchten

 • Reis- en/of annuleringsverzekering

 • Optionele excursies

 • Overige persoonlijke uitgaven

Neushoorn 16.jpeg
Dagprogramma
Anouk Etosha

De communicatie heel snel en soepel en ondanks dat we laten waren met het boeken, is Kuyo er toch in geslaagd prachtige accomodaties/campsites voor ons te boeken op de meest bijzondere plekken. Sommige hiervan waren wellicht niet volledig langs de route, maar zeker de moeite waard om voor om te rijden. Wij hadden helaas maar 2 weken om de reis te maken, maar Kuyo Afrika heeft een mooi reisschema voor ons gemaakt, waarbij we de highlights van Namibië konden zien, zonder al te veel te haasten. Ik heb verder geen op- of aanmerkingen, behalve: ga zo door Kuyo Afrika en bedankt!

- Anouk -

Dagprogramma

Dag 1: Vertrek naar Namibië

Vandaag is het zover, de reis gaat van start! Last van jetlag zal je niet hebben want wanneer je in de Nederlandse zomer gaat heb je geen tijdverschil. Ga je in de winter dan moet je de klok een uur vooruit zetten.

Dag 2: Relaxen in Windhoek

Na de huurauto te hebben opgehaald is het tijd om even bij te komen van de vlucht. Acclimatiseren is het enige wat op het programma staat. Windhoek is een jonge stad met moderne architectuur en 230.000 inwoners. Dat de Duitsers hier zijn geweest is duidelijk nog te zien en te horen want veel Namibiërs spreken nog Duits. Mocht je toch wat willen ondernemen deze dag dan kun je bijvoorbeeld de National Botanic Garden of Namibia bezoeken. In de botanische tuin vind je een uitgebreide verzameling Namibische vetplaten, waarvan er vele zeldzaam en bedreigd zijn. De NBGN is de enige botanische tuin in het land. Ook de Christuskirche is een aanrader. Deze grote Lutherse kerk is de eyecatcher van Windhoek. Op 16 oktober 1910 werd de kerk geopend als de kerk van de vrede.

Dag 3 + 4: Op naar de Kalahari en de San bevolking

Gelegen in het Kalahari gebied in centraal Namibië ligt de eerste stopplaats, Mariëntal. Hoewel de Kalahari het gevoel van een woestijn geeft, is dit gebied officieel geen woestijn omdat er daarvoor te veel water valt. Door deze regenval zijn de rode duinen redelijk begroeid. Er komt in de Kalahari dan ook relatief veel flora en fauna voor. Dit gebied was jarenlang het leefgebied van de San bevolking, ook wel de Bosjesmannen genoemd. Er zijn hier leuke activiteiten te ondernemen om kennis te maken met deze bevolkingsstam. 

Dag 5 + 6: de hoogste duinen ter wereld in het Namib Naukluft National Park

De tweede stop is Sesriem, naast het Namib Naukluft National Park. Dit park wordt gedomineerd door de Namib woestijn, de oudste woestijn ter wereld. Deze dagen kan je een bezoek te brengen aan de beroemde Sossusvlei en de surrealistische Deadvlei, een absoluut hoogtepunt tijdens deze reis. De Big Daddy is ongeveer 325 meter hoog en daarmee een van de hoogste duinen ter wereld. Bij Sesriem is het ook de moeite waard om een wandeling te maken door de Sesriem Canyon. Dit is een 30 meter diepe kloof, uitgesleten door de Tsauchab rivier.

Dag 7: Door naar de kust van Namibië

De reis gaat verder naar Swakopmund. Het is mogelijk om onderweg een bezoek te brengen aan Walvisbaai. Zoals te verwachten dankt het zijn naam aan de vele walvissen die rond de baai te vinden zijn in de maanden juli t/m november. Swakopmund ligt ingeklemd tussen de hete Namib woestijn en de koude Atlantische Oceaan waardoor de kust vaak gehuld is in nevel. Deze stad is in 1892 gesticht door de Duitsers en diende vooral als belangrijkste haven in het gebied. In het straatbeeld is het Duitse tintje goed te zien. 

Dag 8: Prachtige rotsformaties bij Spitzkoppe

Damaraland begint ten Noorden van Swakopmund en loopt helemaal door tot Etosha. Het is een prachtige ruige woestijnachtige regio, met (rode) rotsen en bergen. De eerste bezienswaardigheden die je tegenkomt in Damaraland zijn de twee hoogste bergen van Namibië: de Spitzkoppe en de Brandberg. De Spitzkoppe komt aan de naam omdat het het hoogste punt van een groep rotsen is.

Dag 9 + 10: Wild spotten bij Okonjima Nature Reserve

In de ochtend is het echt tijd om afscheid te nemen van Spitzkoppe. Jullie rijden vandaag naar Okonjima. Hier in de buurt van Okonjima bevindt zich de Africat Foundation waar luipaarden en cheeta's worden opgevangen. Een bezoek aan dit centrum leert jullie veel over cheeta's en luipaarden. Bij Okonjima valt genoeg te beleven. Op het reservaat wordt er een grote diversiteit aan activiteiten aangeboden. Deze kun je bij aankomst reserveren.

 

Zo kunnen jullie bijvoorbeeld mee op zoek naar luipaarden te voet of in een open wagen. Misschien willen jullie wel meer te weten komen over de bosjesmensen. Of liever een nacht game drive? Ook dat kan hier!

Dag 11 + 12: Wild spotten in Etosha National Park

De komende dagen staan in het teken van wild spotten in een van de bekendste wildparken ter wereld: Etosha National Park. Etosha betekent letterlijk ‘grote witte vlakte’ en deze is dan ook midden in het park te vinden. Het park bestaat uit 22.270 km2 (Nederland is 41.500 km2), woestijn, savanne en bosgebieden en is daarmee één van de grootste parken in Afrika. De diversiteit maakt het landschap van Etosha zeer uniek. Rondom de Pan (de zoutvlakte) is veel wild te spotten zoals de zwarte neushoorn en impala’s, honderden giraffes, kuddes zebra’s en antilopen, gnoes en ook olifanten. 

Dag 13: Door naar Caprivi

Deze stop in de omgeving van Rundu in het Caprivi is vooral bedoelt als tussenstop op weg naar naar Botswana. In veel opzichten is Caprivi totaal anders dan de eerdere bezochte gebieden in Namibië. Het landschap van de lange strook land is over het algemeen veel groener en meer waterrijk dan elders in het land. 

Dag 14: Laatste stop in Namibië  

De laatste stop die jullie in Namibië maken is Kongola, ook gelegen in de Caprivi Strook. Nu Botswana en Namibië de hekken in het park hebben verwijderd heet het park Bwabwata National Park. Deze naamswijziging is geheel volgens Afrikaans gebruik nog lang niet op alle bewegwijzeringsborden doorgevoerd. Verspreid over de Caprivistrook liggen diverse kleinere wildparken zoals Mahango en Mudomo National Park, waar je kunt genieten van de mooiste wildmomenten.

Sossusvlei 6.jpeg
Spitzkoppe.jpg
Etosha 8.jpeg
Olifanten 21.jpeg

Dag 15 t/m 17: Kasane, uitvalsbasis voor Chobe National Park en Victoria Falls

Kasane is de perfecte uitvalsbasis om zowel het Chobe National Park als de Victoria Falls te bezoeken. Na het Moremi Game Reserve is het Chobe National Park in het noorden van Botswana het tweede grote wildpark in Botswana. Een safari door dit prachtige groene park is weer heel anders dan de parken in Namibië. Het park heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld dus deze zal je zeker zien.

 

Vanuit Kasane zijn er diverse dagtrips te maken naar de magische Victoria Falls. De Vic Falls liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe en behoren tot de mooiste watervallen op aarde. Het is niet voor niets één van de Nieuwe Wereldwonderen. 

Dag 18: Uitgestrekte vlaktes bij de Makgadikgadi Zoutpannen

In het hart van Botswana liggen de zoutpannen Makgadikgadi en de Nxai. De zoutpannen vormen uitgestrekte vlaktes die in de hete periodes kurkdroog staan. Vanaf de eerste zomerregens barst het in dit gebied van het leven in de zoutpannen en trekt het duizenden dieren zoals flamengo’s, aan. De Makgadikgadi Pans zijn heel bijzonder en zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Botswana. Vanuit de lodge waar jullie verblijven worden er diverse leuke activiteiten georganiseerd.

 

Dag 19 + 20: naar het Khwai reservaat

Vandaag reizen jullie door naar Khwai. Khwai ligt aan de oostelijke rand van de wereldberoemde Okavango Delta. Nergens in de buurt zijn hier hekken te bespeuren dus dieren hebben hier alle ruimte. De Khwai rivier vormt de natuurlijke grens met het Moremi reservaat in het zuiden. Wat Khwai helemaal speciaal maakt, is dat hier een hele gemeenschap leeft. Mochten jullie willen, kan je hier ook een bezoek aan brengen.

De Okavango Delta bestaat, en dat is vast geen verrassing, grotendeels uit water. Het is een enorme rivier die de zee nooit bereikt, maar uitwaaiert over een gigantisch moerasgebied middenin de woestijn. Je kunt het zien als een gebied met duizenden eilandjes begroeid met bomen en vol met wildleven. De Okavango rivier ontspringt in Angola en water stroomt van daar in ongeveer een half jaar naar de Delta. Daardoor is juist in de droge tijd het waterpeil in de delta op z’n hoogst, en trekken de dieren hiernaartoe. Vandaag kunnen jullie prachtige safari’s maken. Op zoek naar wild, kortom een prachtige ervaring. Afhankelijk van het waterpeil kunnen jullie ook boottochten en mokoro tochten boeken. Het is zelfs mogelijk om een helikoptervlucht te boeken.

Dag 21: Bijkomen in Ghanzi

Deze dag is bedoeld om alvast de grootste afstand richting Windhoek te overbruggen. Maak van deze dag gebruik om na aankomst bij de accommodatie onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van al het moois dat jullie gezien en gedaan hebben tijdens de reis!

Dag 22: Naar Windhoek, afsluiting van de reis

Het is weer tijd om terug naar Windhoek te gaan. Dit is een behoorlijk lange en weinige boeiende rit met een grensovergang. Tja, we kunnen het niet mooier maken, beter goed voorbereid, toch? En ja, daar zijn jullie weer bij het beginpunt van jullie mooie avontuur. Hopelijk hebben jullie ontzettend genoten van al het moois dat deze landen te bieden hebben. Morgen leveren jullie de auto weer in bij het autoverhuurbedrijf vanaf waar jullie naar het vliegveld worden gebracht.

Dag 23 + 24: Tijd om naar huis te gaan

Vandaag leveren jullie de auto in. Eenmaal op het vliegveld gekomen vliegen jullie terug naar huis. Het is tijd om afscheid te nemen van een onvergetelijke reis! Ik hoop dat jullie een geweldige ervaring achter de rug hebben en veel herinneringen hebben opgedaan!

Giraffen Etosha.jpg
Wild dogs Chobe National Park Botswana.j
Leeuwen 7.jpg
Okavango Delta Botswana.jpg
Makgadikgadi Botswana.jpg
Accommodaties

Verblijf in kleinschalige en authentieke accommodaties in Namibië en Botswana

Om je een idee te geven van de type accommodaties om in te verblijven tijdens je reis door Namibië, hebben we een aantal van onze favoriete accommodaties voor je op een rijtje gezet. Omdat we vooraf geen accommodaties inkopen, kunnen we accommodaties aanbieden die helemaal passen bij jouw wensen en behoeften. 

Bij deze reis is het mogelijk om te kiezen voor:

 • Kampeerovernachtingen

 • Verblijf bij lodges

 • Combinatie van kamperen en lodges

De definitieve keuze van accommodaties vindt altijd in onderling overleg plaats. Het is tenslotte jouw droomreis! 

Sossus Oasis Campsite_edited.jpg

Sossusvlei - Sossus Oasis Campsite

Kamperen

Ruime campsite gelegen midden in de woestijn en direct naast de ingang van het Namib Naukluft Park.

Desert Quiver Camp.jpg

Sossusvlei - Desert Quiver Camp

Lodge

Kleinschalige self-catering accommodatie midden in de woestijn en direct naast de ingang van het Namib Naukluft Park.

Okonjima Omboroko Campsite.png

Okonjima - Omboroko Campsite

Kamperen

Camping gelegen op het Okonjima Nature Reserve. Dit is ook waar de Africat Foundation zich gevestigd heeft.

Okonjima Plains Camp.png

Kasane - Chobe River Cottages

Lodge

Ruime kamer met  uitzicht op het Okonjima Nature Reserve. Dit is ook waar de Africat Foundation zich gevestigd heeft.

Khwai Hippo Pools Campsite Botswana.jpg

Khwai - Hippo Pools Campsite

Kamperen

Ruime en kleinschalige campsite nabij de rivier. Op het terrein staan veel bomen die zorgen voor de nodige schaduw. 

Khwai Guesthouse.png

Khwai - Khwai Guesthouse

Lodge

Nette en ruime kamers met toegang tot het zwembad. Gelegen in het Khwai reservaat.

Voorstel

Ontvang een reisvoorstel op maat

Vul onderstaand formulier in en ontvang binnen drie werkdagen geheel vrijblijvend een gratis reisvoorstel bestaande uit:

  

 • Een uitgebreid reisprogramma met suggesties voor activiteiten

 • Overzicht van accommodaties

 • Compleet financieel overzicht

Cheetah Namibië.jpg
Lobke Spitzkoppe.JPG

Wat hebben wij een fantastische reis gehad. Vol avontuur, nieuwe ervaringen en bijzondere gebeurtenissen. En dat allemaal dankzij het kundige advies van Marije van Kuyo Afrika! Haar eigen ervaringen, en tips wat je op welke plek kunt doen hebben gemaakt dat we alles uit onze vakantie hebben kunnen halen. Het contact tijdens het plannen is superfijn, Marije staat altijd voor je klaar. De hele reis ging erg soepel, en Marije zoekt soms even contact om te kijken waar ze eventueel nog kan helpen. Het was voor ons zelfs al de tweede keer dat we bij Marije hebben geboekt. En wanneer wij weer richten Afrika willen, gaan we dat zeker met Kuyo doen!

- Lobke -

Praktische informatie

Praktische informatie

Beste reistijd Namibië

Met 300 dagen zonneschijn per jaar en voornamelijk een droog woestijnlandschap kan Namibië gemakkelijk het hele jaar door bezocht worden. Het droge seizoen loopt van maart tot oktober. De dagen zijn zonnig en overdag is het gemiddeld 25° Celsius. ’s Nachts kunnen de temperaturen dalen tot het vriespunt. Dit is een uitstekende periode om wildlife te spotten. De dieren blijven vaak in de buurt van waterpoelen hangen en door de dunne vegetatie zijn ze gemakkelijk te vinden. In de zomer (december-maart) kunnen de temperaturen makkelijk oplopen tot wel 40° Celsius of nog hoger, vooral in Etosha National Park en Namib-Naukluft Park. Het noordoosten, de Caprivi Strip, heeft een subtropisch klimaat waardoor er veel regen valt.

Beste reistijd Botswana

De zomerperiode in Botswana loopt van december tot maart. Eind november is de start van het regenseizoen. Januari en februari zijn de natste maanden en de luchtvochtigheid is hoog. Dit geldt vooral voor het noorden van Botswana. Met dagtemperaturen die het hele jaar door niet onder de 20° Celsius komen is het hier warmer dan het zuiden maar het regent hier wel meer. De Okavango Delta stroomt vol en de vegetatie staat dan volop in bloei. In de herfst (april-mei) regent het minder, zijn de dagen helder en zonnig, en is het landschap groen. De winterperiode van juni tot augustus is hoogseizoen voor safaritochten. Het landschap is droog en daardoor verzamelen veel dieren zich bij overblijvende drinkplaatsen. 

San 8.jpeg
 • Vaccinaties en malaria
  Verplichte vaccinaties Gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer je komt uit, of als je in transit bent geweest in, een gebied waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen vaccinaties Vaccinatie tegen DTP, oftewel difterie, tetanus en polio. Vaccinatie tegen BMR, oftewel bof, mazelen en rode hond. Vaccinatie tegen hepatitis A, oftewel geelzucht. Kuyo Afrika werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinatie bij je thuis, door een erkende arts op het moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie.nl vaccineren voornamelijk buiten kantooruren en in weekenden, maar kunnen natuurlijk ook gewoon overdag bij je langskomen. Je kunt ervoor kiezen om bij deze gelegenheid gelijk het hele gezin te laten vaccineren. Nieuwsgierig geworden? Lees dan meer over de werkwijze en de voordelen van Thuisvaccinatie.nl. Hoewel Thuisvaccinatie.nl bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Bovendien worden je reisvaccinaties meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ervaar het gemak van Thuisvaccinatie.nl. en bekijk welke reisvaccinaties je voor jouw reisbestemming nodig hebt. Malaria In het noordelijke en oostelijke delen van Zuid-Afrika komt malaria voor. Hiervoor is aanbevolen om malariaprofylaxe te gebruiken. De hoeveelheid en soort hangt af van je persoonlijke medische achtergrond. Je kunt de kans op malaria-infectie beperken door zelf ook voorzorgsmaatregelen te nemen. Maak gebruik van een klamboe, bij voorkeur geïmpregneerd. Bedek je huid zoveel mogelijk met lange mouwen, lange broekspijpen en sokken. Voor onbedekte huid delen kun je het beste een insectenwerend middel met DEET gebruiken. Alhoewel de malariamug alleen steekt van de avond- tot ochtendschemering is het toch aanbevolen om je ook overdag in te smeren. De denguemug, die knokkelkoorts veroorzaakt, steekt ook overdag en komt sporadisch in oostelijke delen van Zuid-Afrika voor. Het muggenseizoen loopt van november tot en met juni, de zomertijd in Zuidelijk Afrika. Laat malaria je er niet van weerhouden een fijne vakantie te beleven. Malaria is een serieuze infectieziekte waarover je zeker niet te licht moet denken, maar het kan genezen worden, vooral als je er vroegtijdig bij bent.
 • Reisdocumenten
  Paspoort Om naar Zuid-Afrika te kunnen reizen, heb je een uiteraard geldig paspoort nodig. Je paspoort moet nog minstens 30 dagen na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn. Bezoek je tijdens je rondreis ook eSwatini? Dan moet je moet je paspoort bij aankomst nog drie maanden geldig zijn. Het is aan te raden om altijd een fotokopie van je paspoort mee te nemen. Deze is niet te gebruiken om het land binnen te komen maar geldt daarnaast wel als legitimatiebewijs. Ook voor in het geval dat je het paspoort kwijt zal raken heb je een kopie achter de hand. Reizen naar Zuid-Afrika met minderjarigen Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de regels voor minderjarigen versoepeld. Voor hen geldt vanaf november 2019 dezelfde regels als voor volwassenen. Visum Wanneer je korter dan 3 maanden in Zuid-Afrika verblijft heb je geen visum nodig. Voor een langer verblijf moet binnen 60 dagen na aankomst toestemming aangevraagd worden bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse. Rijbewijs De ANWB adviseert om een international rijbewijs aan te schaffen maar in de praktijk wordt hier nergens ongevraagd. Uit ervaring kan ik zeggen dat de lokale politie een Nederlands rijbewijs (pasje) gewoon accepteert als geldig rijbewijs.
 • Geldzaken en valuta
  De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. In het land kun je met je pinpas met VISA en Mastercard-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Pinpassen met het Maestro-logo worden niet overal in Afrika geaccepteerd. Houd er ook rekening mee dat op veel verre bestemmingen pinautomaten alleen in de grote steden te vinden zijn. Controleer ook bij je bank of je bankkaart voor gebruik in Zuid-Afrika geactiveerd moet worden. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kun je vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen.
 • Taal en tijdsverschil
  In Zuid-Afrika wordt hoofdzakelijk Engels en Afrikaans (Nederkaans) gesproken. Andere talen die gesproken worden zijn Xhosa, Zulu, Venda, Noord Sotho, Zuid Sotho, Tswana, Tsonga, Swati en Ndebele. Tijdens de Nederlandse Wintertijd is er één uur tijdsverschil met Zuid-Afrika.
 • Eten en drinken
  De Zuid-Afrikaanse keuken is net zo divers als de regenboognatie zelf is: de lokale bevolkingsgroepen en de immigranten uit de afgelopen eeuwen hebben hun eigen specialiteiten aan de keuken toegevoegd. Gerechten van ‘Hollandse’ oorsprong zijn de ‘boerewors’, een combinatie van verschillende vleessoorten, spek, kruiden/specerijen en azijn, en ‘beskuit’, dat nog veel bij het ontbijt wordt gegeten. In de Kaapprovincies is de keuken beïnvloed door de Maleisiërs, waardoor u hier veel (gebakken) rijst, linzen, koriander en lam of kip in de gerechten tegenkomt. Ga je naar KwaZulu-Natal, dan zetten de Indiërs je graag pittige currygerechten met ‘rooties’ voor. Daarnaast houden de Zuid-Afrikaners erg van braaien. De braai is meer dan een barbecue: het is een onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Overal vindt een Zuid-Afrikaner een plekje om te braaien, al is het in een stadstuintje of op een balkon, en een camping is geen camping zonder braaiplaatsen. Een braai draait vooral om de gezelligheid en kan dan ook de hele dag duren. Grote stukken vlees en hele kippen worden geroosterd door de braaimeester, terwijl de gasten zich te goeddoen aan de ‘bykos’: brood, salade en sauzen. Een braai tijdens je individuele rondreis naar Zuid-Afrika is iets wat je gedaan moet hebben. Het drinkwater in Zuid-Afrika is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. Op afgelegen plaatsen komt het water uit een bron of rivier en wordt het niet altijd gezuiverd. Flessen mineraalwater kun je overal tegen en ze kosten weinig. Kosten: Voor een ontbijt geef je gemiddeld € 5,- tot € 8,- per persoon uit Voor een lunch geef je gemiddeld € 7,- tot € 15,- per persoon uit Voor een diner geef je gemiddeld € 13,- tot € 20,- per persoon uit Bovengenoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen. Wat je uiteindelijk kwijt bent aan eten en drinken tijdens je reis is vooral afhankelijk van je eigen bestedingspatroon.
 • Veiligheid
  Over het algemeen is Zuid-Afrika voor toeristen een veilige vakantiebestemming. Zoals in ieder land dien je ook in Zuid-Afrika goed op je bagage en andere waardevolle bezittingen te letten. Geld en andere waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kun je het beste in een moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van waardevolle papieren en bewaar deze apart of scan ze in en mail ze naar jezelf. Op deze manier kun je indien nodig altijd bij deze papieren. Waardevolle sieraden kun je het beste thuis laten. Het wordt sterk afgeraden om na zonsondergang nog lange afstanden te reizen. Dit vanwege de vaak wat slechtere conditie van de doorgaande en secundaire wegen. Daarnaast zie je eventueel overstekende dieren op de vaak onverlichte wegen ook slecht in het donker.
 • Kosten
  Eten en drinken Voor eten en drinken kun je gemiddeld van onderstaande kosten uitgaan: Ontbijt: € 5,- tot € 10,- p.p. Lunch: € 7,- tot € 15,- p.p. Diner: € 10,- tot € 25,- p.p. Bovengenoemde prijzen zijn richtlijnen voor gemiddelde maaltijden. Het geven van een fooi van 10% is gebruikelijk. Benzine De totale benzinekosten voor rondrit langs de Garden Route liggen ongeveer tussen de € 150 en € 200,-. Activiteiten Om een volledig beeld te geven vind je hieronder een kostenindicatie van enkele populaire activiteiten. Entree Addo Elephant Park: € 15,- p.p. Begeleide dag-safari Addo Elephant Park: € 120,- p.p. Kabelbaan naar de Tafelberg: € 25,- p.p.
Damaraland 5.jpeg

Meer individuele rondreizen door Zuidelijk Afrika

Etosha Namibië.jpeg

Namibië Compleet

24 dagen

Wanneer je op zoek bent naar een individuele rondreis  door Namibië waarbij je alles ziet, dan is deze reis wat je zoekt. Vanuit de hoofdstad Windhoek rij je zuidelijk tot aan de immense Fish River Canyon. Vervolgens rij je via het westen de beroemde rode duinen van de Sossusvlei tegemoet. Voordat je de Big Five gaat spotten tijdens de safari in Etosha National Park kan je kennismaken met de vele verschillende culturen van het land.

Vanaf:

€ 2.295,- p.p.

Cheetah 15.jpeg

Namibië Weids & Wild

14 dagen

In deze twee weken zie je heel veel bezienswaardigheden van Namibië. Je gaat op safari in het prachtige Etosha National Park waar je bij de bekende zoutpannen naar het oneindige kijkt. Je brengt een bezoek aan de wereldberoemde Namib-Naukluft National Park waar je bij de Sossusvlei en Deadvlei de Big Daddy (een van ‘s werelds hoogte duinen) kan beklimmen met waanzinnige uitzichten als resultaat.

Vanaf:

€ 1.470,- p.p.

Johannesburg naar Kaapstad verkleind.jpg

Van Johannesburg naar Kaapstad

21 dagen

Deze route laat je zowel het noorden als het zuiden van Zuid-Afrika zien. Startend of eindigend in Johannesburg rij je via de Panoramaroute naar het Kruger Park om wild te spotten. Na een binnenlandse vlucht naar Port Elizabeth rij je via alle hoogtepunten van de Garden Route naar Kaapstad om daar natuurlijk o.a. de Tafelberg te bezoeken.

Vanaf:

€ 1.465,- p.p.

Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page