top of page

Bizarre natuurfenomenen in Namibië


Namibië, een land dat op de bucket-list staat van menig reiziger en waar het begrip ‘ruimte’ een nieuw dimensie krijgt. Namibië is 40 keer zo groot als Nederland maar er nog geen 2,5 miljoen mensen. Dit land heeft de macht om je letterlijk alleen op de wereld te laten voelen. Namibië bezit over de meest indrukwekkende landschappen, een grote diversiteit aan wildlife en je kunt er op eigen gelegenheid prachtige rondreizen maken. Naast de gangbare bezienswaardigheden bezit Namibië ook een aantal bizarre natuurfenomenen.

Kolmanskop

Het is een heuse spookstad, midden in de woestijn van Namibië. Ooit was dit een welvarend mijnwerkersdorpje waar diamanten werden gevonden, maar die tijd is voorbij. Op z’n hoogtepunt was er een ziekenhuis, een school, een bowlingbaan en een theater. Toen in de jaren 50 deze industrie in een dal kwam had dit als gevolg dat de mijnwerkers verhuizen naar de nieuw gestichte stad Oranjemund. Aan het einde van de jaren 50 was Kolmanskop helemaal verlaten en werd het volledig overgenomen door de woestijn. Langzaam werden de gebouwen gevuld met het woestijnzand. Op dit moment kunt je Kolmanskop nog bezoeken maar ‘Mother Nature’ zal op termijn dit stadje volledig overnemen. Vooral in het zachte schemerlicht is Kolmanskop een mysterieuze verschijning. Deze ghost-town mag je dan ook niet overslaan tijdens je trip naar Namibië.

Feeën cirkels

De feeën cirkels van Namibië zijn één van de grootste mysteries van de natuur omdat niemand precies weet hoe ze ontstaan. In de zanderige graslanden van Namibië zijn vele duizenden ronde of ellipsvormige elfencirkels te vinden. Ze hebben een diameter van twee tot 12 meter, zijn vaak omzoomd door hoger gras en kennen een ‘levenscyclus’. De “Fairy Circles” danken hun naam aan het feit dat wetenschappers tot op vandaag nog niet kunnen verklaren hoe de duizenden kleine kraters in de rode woestijn zijn ontstaan. De woestijn lijkt vanuit de lucht een soort geïrriteerde huid met allemaal kleine poriën. In werkelijkheid zijn de feeën cirkels stukjes woestijn waar geen lage begroeiing groeit zoals het savannegras. De rode kleur van het woestijnzand steekt dan ineens gigantisch af tegenover het grijsgroene gras. Heel bijzonder!

Cape Cross

Cape Cross oftewel Kaap Kruis is een indrukwekkende bezienswaardigheid ongeveer 50 kilometer ten noorden van Henties Bay. Bij Cape Cross kun je het Cape Cross Seal Reserve vinden. Dit reservaat herbergt met een aantal van meer dan 100.000 zeehonden de grootste kolonie ter wereld. Vooral in oktober, de periode dat het paringsseizoen aanbreekt, is het hier een drukte van jewelste. De mannetjes leveren hier een strijd van leven of dood wanneer de hun eigen territorium verdedigen. Nadat vrouwtjes zijn bevrucht, duurt het ongeveer 4 maanden voordat de embryo’s zich ontwikkelen waarna de zwangerschap nog 8 maanden duurt. In totaal zit er dus een periode van een jaar tussen het moment van paring en de geboorte. De jonge zeehonden komen ongeveer tegelijkertijd ter wereld in de periode van november tot december. Het was hier al druk, maar in deze periode is het er nog drukker! De naam Kaap Kruis is afgeleid van het kruis dat de Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cão op dit stuk land plaatste in 1486.

Dodevlei

De Dodevlei is de ultieme droom van elke fotograaf. De bodem van deze vallei bestaat uit gekraakte en gescheurde klei. Uitgedroogde boomstammen steken spookachtig uit de grond. De vallei wordt omcirkeld door duinen tot wel 325 meter hoog. De blauwe hemel, de feloranje bomen en de bomen die voor lange schaduwen op de grond zorgen ervoor dat je met de meest prachtige foto’s thuiskomt. Kortom, een droombestemming in een droomland en een van de mooiste bezienswaardigheden van Zuidelijk Afrika!

Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page