top of page

Bezienswaardigheid Namibië: Spitzkoppe, de Matterhorn van Namibië

Ongerepte natuur, indrukwekkende cultuur en veel wildlife maken Namibië tot een populaire vakantiebestemming. De beste manier om het land te ontdekken is met een self-drive en dan mag een tussenstop bij Spitzkoppe niet ontbreken! Je kunt er mooi hiken, klimmen, sterren kijken én eeuwenoude rotstekeningen spotten.

Spitzkoppe is een 120 miljoen jaar oude granietberg, op ongeveer 1,5 uur rijden ten noorden van de kustplaats Swakopmund. Er zijn maar weinig plekken in zuidelijk Afrika waar het landschap zo iconisch is als dat bij de Spitzkoppe in Namibië. Het uitzicht wordt gedomineerd door de enorme granieten eilandberg die op zijn hoogste punt maar liefst 700 meter boven het omliggende landschap uittorent. Een bijzonder gezicht, want de rest van de omgeving is vrijwel plat en juist dat maakt deze plek zo uniek. Door het ontbreken van bebouwing en andere menselijke aanpassingen heb je hier het idee dat je je op een buitenaardse planeet bevindt. Spitzkoppe -ook wel de Matterhorn van Namibië genoemd- is 1.784 meter hoog en de kleine Spitzkoppe ‘slechts’ 1.584 meter.

Een ideale manier om dit indrukwekkende gebied te verkennen is te voet. Onderweg krijg je de rotsformaties vanuit een heel nieuw perspectief te zien en heb je bovendien kans om verschillende soorten wilde dieren tegen te komen. Rondom Spitzkoppe zijn drie routes uitgestippeld die je onder begeleiding van een gids kunt ontdekken. De relatief makkelijkste route om the hiken is de Pontok Route, deze duurt ongeveer 4,5 uur en neemt je mee naar het uitkijkpunt op de top van de Spitzkoppe. De Bushman Circle Route duurt ongeveer 7 uur en de Matterhorn Route duurt ongeveer 6 tot 8 uur. De laatste twee routes vragen om iets meer klimervaring en bevatten redelijk wat steile stukken.

Rondom de Spitzkoppe rotsformatie zijn veel eeuwenoude rotstekeningen van de San bevolking gevonden. Bij de ingang van het park kun je een kaartje krijgen waarop alle 37 rotstekeningen staan aangegeven. Je mag de tekeningen uitsluitend onder begeleiding van een gids bezoeken. In het verleden zijn veel van de rotstekeningen verwoest door vandalisme en sindsdien moet je altijd met iemand van het park mee. Dat is overigens juist een leuke toevoeging, omdat de gidsen je uitgebreid informatie kunnen geven over de geschiedenis van deze plek en de San bevolking.

Een van de mooiste kampeerovernachtingen in Namibië vind je bij Spitzkoppe. In het Spitzkoppe National Park ligt een camping waar je je eigen tentje mag opzetten met uitzicht op de prachtige rotsen van Spitzkoppe. Bij de ingang van het park bevinden zich een restaurant en toilet- en douchefaciliteiten. Houd je van wat meer luxe? Geen probleem, er is ook een luxe lodge in de buurt te vinden.

Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page