top of page

Bezienswaardigheid Zuid-Afrika: de Kaapse Wijnlanden


Op minder dan een uur rijden vanaf Kaapstad vind je het hart van het Zuid-Afrikaanse wijngebied. Hoewel je de wijngebieden prima in een dag vanuit Kaapstad kunt bezoeken, is het leuker om één of twee nachten in de Wijnlanden te overnachten. Je kunt het gebied fietsend verkennen maar ook een ‘hop on – hop off’ bus biedt je de mogelijkheid de omgeving op een unieke manier te verkennen. De bekendste wijndorpen zijn Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. De natuur in deze omgeving is minstens net zo indrukwekkend als de wijn: de mooiste vergezichten, schitterende valleien en imposante bergen. Kortom, een absolute must-see tijdens je reis naar Zuid-Afrika.

Wijnproeverijen

Er zijn meer dan 120 boerderijen te vinden in de Kaapse wijnlanden. Trek erop uit en neem deel aan een wijnproeverij. Veel boerderijen beschikken over uitstekende restaurants waar je goed kunt lunchen of dineren onder het genot van een glaasje wijn afkomstig van het land. Wijnproeverijen worden vaak gecombineerd met een kaasplankje of lokaal geproduceerde chocolade.

Wijnroutes

Er zijn veel verschillende wijnroutes door de Kaapse wijnlanden. De bekendste is de Stellenbosch Wijnroute; deze voert je langs een groot aantal wijnhuizen waar je wijn kunt proeven, kopen, meer kennis kunt opdoen, lunchen en soms ook overnachten.

Ook de Paarl Wijnroute is een aanrader. Deze leidt je langs pittoreske wijnboerderijen die verspreid liggen langs de imposante Paarl Mountain. Bekende wijnhuizen op deze route zijn Nederburg en Laborie.

De Franschhoek wijnroute is volgens kenners de mooiste wijnroute met fantastische uitzichten vanaf de berg. Veel van de wijnboerderijen zijn eeuwen geleden ontstaan door de Franse Hugenoten. Met zo'n 40 wijndomeinen en meer dan 28 restaurants is het een paradijs voor wijn- en spijsliefhebbers.

De Helderberg Wijnroute is de nieuwste wijnroute van de Kaapse wijnlanden. Deze route heeft adembenemende vergezichten over False Bay en start in Somerset West. De Helderberg wijnroute staat bekend om zijn rode wijnen en port, maar sinds kort kun je hier ook terecht voor heerlijke witte wijnen.

De belangrijkste dorpen van de Kaapse Wijnlanden

Franschhoek

Een van de mooiste, kleinste en meeste exclusieve dorpjes in de wijnlanden. Franschhoek staat bekend als “culinary capital of South Africa” omwille van zijn grote aantal gastronomische restaurants. De omringende en nabije bergen maken van Franschhoek een geïsoleerde vallei. Franschhoek is het meest toeristische dorp van de Kaapse Wijnlanden, en dat merk je dan ook meteen aan de prijzen in restaurants, winkels en wijndomeinen.


Stellenbosch

Een van de oudste dorpen van Zuid-Afrika, Stellenbosch is rijk aan geschiedenis en heeft tegelijkertijd een jonge, hippe vibe door de vele universiteitsstudenten die er wonen. Breng tijdens je bezoek aan deze stad een bezoek aan de vele leuke winkels, restaurants, coffee shops en historische gebouwen.

Wellington

Wellington ligt in een prachtige vallei aan de voet van de Groenberg, langs de oevers van de Kromme rivier. Wellington wordt door sommigen ook wel de “cradle of South African wine” genoemd omdat de meeste Zuid-Afrikaanse wijnen hier hun oorsprong vinden.

Tulbagh

Tulbagh is een klein wijngebied waar de wijngaarden zijn geplant langs fruitboomgaarden en tarwevelden. Het plaatsje wordt omringd door de Witsenberg Range en kent veel mooie voorbeelden van achttiende en negentiende-eeuwse Kaap-Hollandse architectuur. Er worden diverse wijnsoorten geproduceerd en er zijn verschillende wijnkelders waar je kunt proeven. Vooral de Pinotage en de kelders die net buiten het centrum liggen zijn aanraders.

Robertson

Was Robertson 10 jaar geleden nog een niet veel betekenend landelijk dorpje, net iets te ver voor Kapenaren want voorbij de “psychologische grens” van de Du Toitstunnel, vandaag is Robertson een bruisend dorp met aantrekkelijke bestemmingen, en misschien wel vooral bekend van zijn jaarlijkse populaire festivals.

Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page