top of page

11 leuke weetjes over Zuid-Afrika


Zuid-Afrika wordt door vele wereldreizigers betiteld als mooiste en meest onvergetelijke reisbestemming. Zuid-Afrika staat bekend om de diversiteit in natuur en cultuur, de prachtige stranden, de oneindige safari mogelijkheden en natuurlijk de wijnlandschappen en de vriendelijkheid van de inwoners. Om je nog wat beter kennis te laten maken met dit prachtige land hebben we een aantal leuke weetjes voor je op een rijtje gezet.1. In Zuid-Afrika worden 11 officiële talen gesproken. Naast het meer bekende Engels, Afrikaans en Zulu worden er ook allerlei lokale stamtalen officieel als taal erkend. 40% van de bevolking spreekt Zulu of Xhosa (de kliktaal).

2. Met ongeveer 200 doden per jaar (en minder dan 10 door krokodillen) wordt het nijlpaard als het gevaarlijkste dier van Zuid-Afrika gezien.3. Zuid-Afrika is het enige land ter wereld is waar twee Nobelprijs winnaars in dezelfde straat hebben gewoond. Nelson Mandela en Desmond Tutu woonden ooit in dezelfde straat in Soweto. Beide wonnen een Nobelprijs voor de Vrede maar ook woonden zij allebei in Vilakazi Street in Soweto, de grootste township van Zuid-Afrika gelegen naast Johannesburg.

4. De Tafelberg in Kaapstad hoort bij de zeven nieuwe wereldwonderen der natuur. Waar in Kaapstad je je ook bevindt, deze bijzondere berg springt altijd in het oog. De Tafelberg heeft een platte bovenkant van ongeveer drie kilometer breed. Het hoogste punt van de Tafelberg is 1.086 meter. De andere natuurfenomenen die in dit lijstje terugkomen zijn de Amazone Rivier, Halong Bay, het vulkaaneiland Jeju, het Komodo Nationaal Park & Eilanden en de ondergrondse rivier Puerto Princesa.5. Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden. Kaapstad is wettelijk gezien de hoofdstad, Pretoria fungeert als bestuurlijke hoofdstad en Bloemfontein is de juridische hoofdstad van het land.

6. Zuid-Afrika is met een oppervlakte van 1.123.226 km2 ruim 30 keer zo groot als Nederland en heeft daarnaast ook bijna drie keer zoveel inwoners. Daarnaast heeft het land een indrukwekkende kustlijn van wel 3000 kilometer!

7. In Zuid-Afrika staat de 'wieg van de mensheid' Bij Langebaan zijn de oudste voetsporen van de 'homo sapiens' gevonden. Ze zijn naar schatting zo'n 117.000 jaar oud.

8. Aan het eind van de jaren ’50 bepaalde je huidskleur naar welke school je moest gaan. In de praktijk werden alleen blanken toegelaten tot de grote universiteiten. Zwarten en kleurlingen werden hier van uitgesloten. Deze politiek van apartheid duurde tot het begin van de jaren ’90.


9. Zuid-Afrika ligt op het Zuidelijk halfrond. Hierdoor zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Als het bij ons winter is, is in het in Zuid-Afrika zomer en vice versa.

10. De R62 is de langste wijnroute ter wereld en ligt in Zuid-Afrika. De weg slingert tussen Kaapstad, Oudtshoorn en Port Elizabeth en voert je langs de Kaapse Wijngebieden, de Breede Rivier Vallei en Klein Karoo.


11, In de Drakensbergen vind je de Tugela Falls. Deze waterval is met zijn 948 meter niet alleen de grootste waterval van Zuid-Afrika, maar volgens de World Waterfall Database zelfs de op één-na-hoogste waterval ter wereld. De hoogste waterval is Angel Falls in Venezuela met 979 meter. Echter, er wordt gefluisterd dat er een fout is gemaakt bij de meting van de twee watervallen en dat Tugela Falls zich wél de grootste ter wereld mag noemen.


Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page