top of page

Must see in Lesotho – de Sani Pass


Een autorit naar de Sani Pass is één van de spectaculairste en hoogste autoritten in Zuidelijk Afrika en is de meest bekende grensovergang tussen Zuid-Afrika en Lesotho. De pas is onderdeel van de Drakensbergen en staat garant voor de meest indrukwekkende vergezichten. Gemiddeld duurt een dagtour een uurtje of 7 dus zorg dat je op tijd vertrekt. Wat ons betreft is de Sani Pass een absolute must-see tijdens je rondreis!


Sani Pass verbindt de stadjes Himeville en Mokhotlong over een afstand van 93 kilometer. Je stijgt zo'n 600 meter omhoog naar de top van 2.873 meter. Hier laat je een stempel in je paspoort zetten om Lesotho in te gaan. Zodra je door de poorten stapt ga je honderden jaren teruggaat in de tijd. Hier en daar liggen kleine Basohto dorpjes waar locale bewoners zich vooral te voet op per pony verplaatsen. Meestal met een warme deken om zich heen, het kan nogal koud worden in Lesotho. In de winter kan er zelfs worden geskied in het gebied!

Oorspronkelijk werd de Sani Pass vooral gebruikt als handelsroute tussen Zuid-Afrika en Mokhotlong. Het vervoer ging toen nog per pakezel. De weg werd verbeterd in 1955 omdat David Alexander de tocht graag met zijn Landrover wilde maken. Tegenwoordig wordt de Sani Pass vooral gebruikt door locals en toeristen. De Pass kan alleen worden gereden met een 4x4 auto.

Tip: geniet van een hapje en een drankje bij de Sani Mountain Lodge, hier vind je de hoogste pub van Afrika. De binnenkant van de bar is bekleed met briefgeld uit allerlei verschillende landen en tijdens het eten kun je de vele prachtige uitzichten bewonderen.

Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page