top of page

Ga op avontuur: de beste voorbereiding op je 4x4 self-drive en kampeerreis door Namibië en Botswana

Namibië en Botswana behoren tot de meest adembenemende bestemmingen voor avontuurlijke reizigers. Als je van plan bent om deze prachtige landen te verkennen met een 4x4 selfdrive, dan staat je een onvergetelijke ervaring te wachten. Beide landen hebben goede (hoofd)wegen wat maakt dat het een fantastische ervaring is om zelfstandig met een 4x4 auto rond te reizen. Wil je je reis betaalbaar houden? Ga dan voor een 4x4 met daktent en kampeer op de meest bijzondere kampeerplekken.


Een goede voorbereiding is voor een self-drive door Namibië en Botswana is van belang om zorgeloos van je reis en het avontuur te kunnen genieten. Wij hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet om je zo goed mogelijk op weg te helpen.Tip 1: ga voor een goede 4x4 auto

Hoewel beide landen over goede (hoofd)wegen beschikken, is een stevige 4x4 met voldoende bodemvrijheid wat ons betreft noodzakelijk om de onverharde wegen en zanderige paden van Namibië en Botswana aan te kunnen. De meest gangbare 4x4 auto voor een rondreis door Namibië en Botswana is een Toyota Hillux. Dit zijn sterke en betrouwbare terreinwagens waarmee je veilig rondrijdt. Al dit soort auto's beschikken over een dubbele benzinetank waardoor je de lange afstanden zonder problemen kan afleggen. Alsnog is het wel verstandig om bij elk tankstation dat je tegenkomt te tanken.


Wil je ook kamperen? Er kunnen maximaal twee tenten op het dak geplaatst worden die ieder twee slaapplaatsen bieden. De auto wordt verder volledig uitgerust met alle benodigde spullen zoals een slaapzak en kussen, tafel en stoelen, koelkast en een gasstel met keukenset. ​

Tip 2: een goede voorbereiding is het halve werk; ken je route

Een 4x4 self-drive door Namibië en Botswana is een waar avontuur. Wanneer je een reis boekt bij Kuyo Afrika kijken we gezamenlijk naar de meest passende route voor jouw/jullie droomreis. Vooraf verstrekken we alle benodigde informatie van de verschillende tussenstops, maar het is verstandig je ook zelf goed in te lezen over de bestemmingen.


Door te lezen over de landen waar je heen gaat, ben je in staat om ter plekke de magie volledig te ondergaan en je onderweg niet te laten hinderen door praktische zaken. Wat mag je niet missen onderweg, wat kun je tegenkomen en wat kun je vermijden? Kennis is alles!

Tip 3: navigatie en communicatie

Zorg voor een goed navigatiesysteem dat ook offline goed werkt. Op deze manier kun je altijd de weg terugvinden en weet je zeker dat je de juiste kaarten bij je hebt. Een app die wij zelf graag gebruiken is Maps.me. Je kunt voor vertrek al de juiste (land) kaarten downloaden en zelfs al specifieke adressen van bijvoorbeeld je accommodaties toevoegen. Maak je liever gebruik van wegenkaarten? Dan raden wij de kaarten van Tracks4Africa aan. De wegenkaart voor Botswana vind je hier, en de wegenkaart van Namibië vind je hier.


Namibië en Botswana hebben over het algemeen goede netwerken waarbij je bijna overal wel bereik hebt met je telefoon. Liever het zekere voor het onzekere? Huur dan een satelliettelefoon. Indien gewenst kan Kuyo Afrika je hier uiteraard bij ondersteunen.


Zorg ervoor dat je telefoon is opgeladen voor je vertrekt naar je volgende bestemming Het is altijd handig om een extra powerbank mee te nemen. Zo weet je zeker dat je altijd je telefoon op kunt laden en zonder navigatie komt te staan.


Wil je vooraf een 4x4 cursus doen voor een optimale voorbereiding? Boek een cursus bij ORC events

Hoewel we je natuurlijk zo goed mogelijk op weg willen helpen met tips en informatie, uiteindelijk is het besturen van je huurauto toch iets dat je zelf zal moeten doen. Vind je het voor vertrek prettig alvast te oefenen met het rijden in een 4x4 auto? Dan kun je een cursusdag boeken bij ORC events. Hier leer je de fijne kneepjes van het 4×4 rijden onder leiding van een ervaren instructeur. Wij raden deze cursus dan ook van harte aan!


De instructeurs zijn gespecialiseerd in het autorijden in Zuidelijk-Afrika en kunnen je alles vertellen over de omstandigheden daar in combinatie met het model huurauto dat je hebt geboekt; een betere voorbereiding is er niet. Omdat de groepen klein zijn (meestal 1 op 1 of maximaal 2 auto’s per instructeur), kun je al vrij snel achter het stuur plaatsnemen. Na een korte introductie ga je al rijden. Je rijdt eerst op een stuk onverharde weg in de omgeving, dan over heuvels en door modder op het eigen terrein en daarna over los zand op een speciaal zandpad. Je bent dan voorbereid op alle omstandigheden en de instructeur vertelt na afloop ook nog van alles over de bandenspanning en het verwisselen van een band. Kortom: de optimale voorbereiding!

Praktische informatie

Een cursus duurt 4 1/2 uur, is te boeken van maandag tot en met zaterdag en kost 179 euro per persoon bij 2 personen. Je rijdt in een Landrover Defender, en er zijn verschillende modellen: links- of rechts-rijdend, lang of kort. Tijdens de cursus krijg je ook informatie over het type auto (meestal een Toyota) dat jij hebt geboekt. ORC events heeft een groot eigen terrein in Brabant, en alle verdere praktische informatie is te vinden op de website: 4×4 Overlander cursus terrein rijden – ORC Events. We raden je aan om de cursus een paar weken voor vertrek te volgen, niet te vroeg want dan ben je misschien alles weer vergeten. Als je vragen hebt kun je contact opnemen met Anne van ORC (anne@orcevents.nl of 06-47589603), zij vertelt je enthousiast van alles over de cursus! En vergeet niet om achteraf een foto van jou in actie naar ons te sturen.


Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page