top of page

De top 10 nationale parken van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een groot natuurlijk fenomeen en wordt niet voor niets 'de wereld in één land' genoemd. Het land heeft een enorme diversiteit een landschappen en een indrukwekkende lijst aan nationale parken. Wij hebben de mooiste Zuid-Afrikaanse Nationale Parken voor je op een rijtje gezet! 

Kruger National Park Dankzij de grote variëteit aan wildlife, een rijke fauna, uitgestrekte savannes en een lange geschiedenis is het Krugerpark de meest bezochte attracties van Zuid-Afrika. Het is ook een van de mooiste en toegankelijkste wildparken ter hele wereld. Het is maar liefst 352 kilometer lang en gemiddeld 60 kilometer breed. In het Kruger Park leven meer dan 147 geregistreerde soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 114 soorten reptielen, 49 soorten vissen en 34 soorten amfibieën; de grootste variëteit aan dieren van het hele continent. Het Krugerpark heeft een goed wegennet en is dus prima op eigen gelegenheid te verkennen. 


Table Mountain National Park Het Table Mountain National Park ligt op het meest zuidwestelijke gelegen gedeelte van Zuid-Afrika. Het strekt zich uit van Signal Hill in Kaapstad tot Cape Point, het zuidelijkste puntje van het Kaapse Schiereiland ten zuiden van Kaapstad. Wanneer je De Tafelberg op wil kun je dit doen door een hike van ongeveer 2,5 uur heen en 2 uur terug. Iets minder sportief aangelegd? Geen probleem, je kunt ook met de kabelbaan naar de top. Signal Hill is bij de inwoners van Kaapstad een populaire plek de meest prachtige zonsondergangen te bewonderen. De berg Lions Head biedt een prachtig wandelpad naar de top waar je beloond wordt met een indrukwekkend uitzicht over Robbeneiland en Kaapstad. Het park is ongeveer 7750 hectare groot en heeft een kustlijn van 40 kilometer lang. Het schiereiland heeft schitterende valleien, baaien en stranden en wordt omgeven door water, met aan de westkant de Atlantische Oceaan en aan de oostkant False Bay. Bekende punten zijn de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop. Onderdeel van het Table Mountain National Park is ook Boulders Beach waar een kolonie van maar liefst 3000 pinguïns te zien is.


iSimangaliso  Wetland Park Het Greater St. Lucia Wetland Park werd in 2007 omgedoopt tot het iSimangaliso Wetland Park. Het park werd in december 1999 als eerste van Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het is dan ook een indrukwekkend natuurfenomeen met vijf ecosystemen binnen een relatief klein gebied van 332.000 hectare wat bijzonder en uniek wereldwijd is. Hier bevinden zich koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwatermoerassen, open riviermondingen, oneindige kustvlaktes en bosgebieden.


Garden Route National Park In het hart van de Tuinroute ligt het Garden Route National Park, een combinatie van de meren van Knysna, Wilderness en Tsitsikamma National Park. Voorheen twee aparte parken, maar tegenwoordig vormen ze samen het Garden Route National Park. De route is ingesloten tussen bergketens en de Indische Oceaan en rijdende op de N2 snelweg zijn er tal van doorkijkjes naar de ruige golfslag van de oceaan en hoge kliffen.


Royal Natal National Park (Drakensbergen) De Drakensbergen hebben zonder twijfel enkele van de mooiste vergezichten ter wereld. Maar niet alleen dat, het hele gebied prachtig. Het zijn tevens de hoogste bergen in Zuid-Afrika. Sinds 2000 staat het gebied op de lijst van Unesco’s beschermde werelderfgoederen. De Drakensbergen bergketen meet 3.475 meter op z’n hoogst en omvat een gebied van zo’n 1.125 kilometer dat parallel loopt aan de Zuid-Afrikaanse kust. Een enorm en indrukwekkend gebied en geschikt om met eigen huurauto te verkennen. Vooral een wandeling naar de Tulega Falls staat hoog op je to-do lijst.


Augrabies Falls National Park In het westen van Zuid-Afrika, tegen de grens met Namibië aan, ligt Augrabies Falls National Park. Het park ligt op anderhalf uur rijden van Upington - de grootste stad in de omgeving - en aan de zuidkant van de Kalahariwoestijn. Het is voor Zuid-Afrikaanse begrippen geen groot park, maar het is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Over een hoogte van 56 meter stort het water van de Oranjerivier hier de afgrond in. Een oorverdovend lawaai. Het is je meteen duidelijk waarom 'Aukroebis' de bijnaam The Place of Great Noise heeft, die is geven door de Khoi-stam. Er wonen 49 verschillende soorten zoogdieren in Augrabies, waaronder giraffes, klipspringers (kleine Afrikaanse antilope), apen en leguanen. In de lucht kun je meer dan 180 verschillende soorten vogels zien vliegen; onder je voeten is het uitkijken voor slangen.


Namaqua National Park In de Noord Kaap provincie ten westen van Kamieskroon ligt het Namaqua National Park, een park waar je een aantal maanden per jaar enorme bloemenzeeën kunt bewonderen. Het bloemenseizoen loopt gewoonlijk ongeveer van juli tot november.  Namaqualand heeft daarnaast met meer dan 3500 soorten de rijkste variatie aan vetplanten ter wereld. Het grootste gedeelte van het jaar is Namaqualand een semi-woestijn, een fotogeniek landschap waar je de meest prachtige foto’s kunt maken. Vooral de moeite waard is het Skilpad Wildflower Reserve, dat onderdeel vormt van het Namaqua National Park. Dit 930 hectare reservaat ligt 700 m boven de zeespiegel en vangt daardoor veel van de regen op die vanuit zee landinwaarts geblazen wordt. Zelfs als de omliggende gebieden geen geweldig bloemenseizoen hebben is het hier nog vaak spectaculair.


Addo Elephant National Park Niet ver van Port Elizabeth in de Oostkaap ligt Addo Elephant National Park. Dit wildpark wint de laatste jaren snel en sterk aan populariteit. Addo Elephant National Park is het derde grootste nationale park van Zuid-Afrika en is wat ons betreft absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je rondreis door Zuid-Afrika. Het park heeft zich uitgebreid naar een gebied met grote verschillen in biodiversiteit, landschappen, flora en fauna. In totaal beslaat Addo zo’n 180.000 hectare.


Marakele National Park In 2003 werd het park door Nelson Mandela en Prins Bernhard heropend. Het park was in de jaren ervoor sterk verwaarloosd. Na een grondige herinrichting is het geïsoleerde park weer een weelderig flora- en faunarijk van zo'n 670 vierkante kilometer. 'Marakele' betekent 'toevluchtsoord' en dat is het park letterlijk voor een aantal bedreigde antilopensoorten, zoals bijvoorbeeld roanen. Ook heb je een grote kans om in het park zowel de zwarte als witte neushoorns, de bruine hyena en grote kuddes buffels tegen te komen in dit bergachtige gebied.


Mokola National Park Dit park met een grootte van 28.000 hectare ligt ongeveer 80 kilometer ten zuid-westen van Kimberley en is het laatste park dat toegevoegd is aan het lijstje met nationale parken in Zuid-Afrika. Binnenin het park tref je een heuvelachtig landschap dat je het gevoel geeft alleen op de wereld te zijn. In het noorden en westen van het park tref je meer open vlaktes. Het park ligt ingesloten tussen de Khalahari woestijn en de Karoo. Er loopt een route door het park dat je langs de verschillende eco-systemen in het park leidt. Naast de vele verschillende soorten vogels die je hier kunt bewonderen heb je hier ook kans om de witte en zwarte neushoorn, buffel, Tsessebe, Roan antilope, berg rietbok, giraffe, zebra, gemsbok, eland, hartebeest, wildebeest en veel meer diersoorten te spotten.


Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page