top of page

De 6 gaafste musea om te bezoeken in Kaapstad


Kaapstad, door velen ook wel de mooiste stad ter wereld genoemd. Naast alle prachtige natuur die je in Kaapstad kunt bewonderen, is het ook een stad dat stikt van de cultuur en interessante musea. Elk museum in Kaapstad vertelt je iets meer over de bijzondere geschiedenis deze prachtige moederstad, van de mensen die hier wonen en gewoond hebben en van het culturele erfgoed dat hen bindt. Wij hebben de musea voor je op een rijtje gezet die je eigenlijk wel gezien zou moeten hebben.

Robben Island Museum

Op een aantal kilometer ten noorden van Kaapstad ligt het eiland waar Nelson Mandela een deel van zijn 27 jaar gevangenschap heeft doorgebracht. Dit eiland is het bekende Robbeneiland. In 1991 is er een einde gekomen aan de beruchte gevangenschap op dit eiland voor strijders tegen de apartheid. Tegenwoordig is er een museum te vinden waarin verteld wordt over hoe het democratische Zuid-Afrika heeft kunnen ontstaan.


Slave Lodge Cape Town

De Slave Lodge is één van Kaapstad’s oudste gebouwen en tevens een Kaaps museum die je eigenlijk niet mag missen. Anno nu doet het gebouw dienst als slavernijmuseum om zo aandacht te geven aan de wijze waarop de VOC in de 17de eeuw slavernij introduceerde in Zuid-Afrika, hoe dat de geschiedenis beïnvloedde en het algemene belang van mensenrechten, niet alleen voor Zuid-Afrika maar voor de hele wereld.

District Six Museum

Het District Six Museum is volgens velen het bekendste en meest bijzondere museum in Kaapstad. Het museum draait volledig om de gedwongen uitzettingen van bewoners van District Six (de zogenaamde forced removals), tot medio jaren ’60 een van de meest levendige en cultureel diverse wijken van Kaapstad. Het Apartheidsregime besloot in 1966 dat District Six ontruimd moest worden, en alle bewoners werden richting Cape Flats (townships) gestuurd. Nadat de mensen onder dwang vertrokken waren, werd het gebied met de grond gelijk gemaakt, op een enkele kerk en moskee na. Tot op de dag van vandaag gaat de wederopbouw van District Six heel traag, tot groot verdriet van nabestaanden die ooit een huis hadden in deze wijk. Het is een van de verhalen die maar weinig mensen weten van de geschiedenis van Zuid-Afrika, en juist daarom is dit museum zo’n must-do tijdens je vakantie in Kaapstad. Er worden ook gratis rondleidingen gegeven door ex-bewoners of nabestaanden van ex-bewoners.

South African Museum

In het South African Museum (gelegen in de mooie Company’s Garden) vind je meer dan een miljoen belangrijke wetenschappelijke vondsten die ooit in Zuid-Afrika gedaan zijn. Daarnaast hebben wetenschappers de afgelopen 200 jaar een collectie van 120.000 jaar oude fossielen en gereedschappen verzameld. Verder kun je er kijken naar uitgestorven diersoorten of dinosaurussen, wat vooral voor kinderen een erg leuk deel van het museum is.

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa

Zeitz wordt het grootste museum van moderne kunst in Zuid-Afrika. De negen verdiepingen in het Silo gebouw (in de V&A Waterfront) bestaan uit meer dan tachtig galerieën – waar kunst van Afrikaanse jonge creatieve geesten zal worden tentoongesteld. Na het rondstruinen in het museum kun je een hapje eten of drankje drinken bij the Silo Rooftop bar op de zesde verdieping - voor het uitzicht (en het zwembad) is dit zeker een aanrader!

Bo-Kaap Museum

In de wijk Bo-Kaap wonen voornamelijk moslims, die hier ten tijde van Apartheid naartoe ‘gestuurd’ werden. De moslimcultuur uit zich in de huizen die in alle kleuren van de regenboog zijn beschilderd – een collectieve ‘kleurbekentenis’ van de buurt toen Apartheid eenmaal afgeschaft was. Het maakt voor een kleurrijke buurt waar veel van het leven zich op straat afspeelt, en wat ons betreft een van de mooiste wijken van Kaapstad. Een bezoekje aan dit museum (dat slechts uit een viertal kamers bestaat) geeft een mooi inkijkje in de geschiedenis van de Islam in Kaapstad en over de bijzondere Bo-Kaap wijk in het bijzonder.


Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page