top of page

Bezienswaardigheid Zuid-Afrika: Swellendam, een groene oase

Swellendam gelegen in de Westkaap is een leuk plaatsje met een rijke geschiedenis en is na Kaapstad en Stellenbosch de derde oudste stad van het land, gesticht in 1745. Het dorp is goed te voet te verkennen en barst van de mooie oude gebouwen. Swellendam ligt in een prachtig groene vallei aan de voet van de Langenberg Mountains, een kleine en groene oase op zich!

Het is een rustig stadje bekend vanwege haar bessen, architectuur en geschiedenis. Swellendam was ooit de laatste buitenpost van de beschaving in het oosten van de Westkaap en daardoor werd het een levendige handelsplaats. Nu strategisch gelegen tussen Kaapstad en George, is het een plaats die graag bezocht wordt door toeristen op doorreis. Tal van koffiezaakjes met gezellige terrassen, maar ook leuke restaurants en kleine winkeltjes maken een verblijf hier meer dan de moeite waard. Natuurparken in en om Swellendam om te gaan bezoeken zijn:


Het Marloth Natuur Reservaat, dit loopt van het dorp naar de top van de Langeberg bergen. Hier loop je door inheemse bossen, langs het unieke Kaapse Fynbos en wilde bloemen naar watervallen. Je kunt onderweg klipspringer, duiker, reebok en luipaard tegenkomen. Die laatste is natuurlijk niet zo gemakkelijk te traceren.


Bontebok National Park is gelegen net buiten het dorp (6 kilometer) en een aanrader voor wandel- en natuurliefhebbers. Het park werd opgericht om de bontebok te beschermen en je kunt deze vandaag de dag in het park vinden. Ook andere antilopes, bokken en klein wild komen hier voor. Je kunt met eigen auto het park verkennen, een picknick houden of lekker wandelen.


De Hoop Nature Reserve. In de Hoop Nature Reserve is het vooral voor de echte natuurliefhebber goed toeven. Talrijke walvissen bezoeken in het seizoen de baai waarvan de kustlijn bestaat uit zandstranden en rotsen. Daarachter ligt een uitgestrekt duinengebied, terwijl verder landinwaarts een groot vers watermeer met rietkragen het beeld bepaalt. Het reservaat is opgericht in 1957 op twee boerderijen aan de oostkant van het meer en bedoeld om bijna uitgestorven soorten zoals de bonteboek en de Kaapse Zebra weer ruimte te geven. In 1970 is daar het Potberg-deel bij gekomen waar een broedprogramma voor roofvogels is geïntroduceerd. In het Potberg Evnironmental Educational Centre is een tentoonstelling over de broedplaats opgesteld. Behalve roofvogels komt ook de kraanvogel veelvuldig voor in dit gebied.

Kommentare


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page