top of page

Bezienswaardigheid Zuid-Afrika: St. Lucia / iSimangaliso Wetland Park


Voluit heet dit gebied St. Lucia-Estuarium. Het ligt in Maputaland, in de KwaZulu-Natal provincie, vlak onder Swaziland. De toeristische trekpleister van het gebied is het iSimangaliso Wetland Park, dat in 1999 als eerste park in Zuid-Afrika door Unesco tot World Heritage Site aangewezen werd. In het zoetwatermeer van St. Lucia leven nijlpaarden en krokodillen. Vooral snorkelen, surfen en duiken zijn populair in dit subtropische oord.Het Greater St. Lucia Wetland Park werd in 2007 omgedoopt tot het iSimangaliso Wetland Park. Het park werd in december 1999 als eerste van Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het is dan ook een indrukwekkend natuurfenomeen met vijf ecosystemen binnen een relatief klein gebied van 332.000 hectare wat bijzonder en uniek wereldwijd is. Hier bevinden zich koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwatermoerassen, open riviermondingen, oneindige kustvlaktes en bosgebieden.

De naam iSimangaliso betekent “mirakel en wonder” maar de mooiste omschrijving komt van Nelson Mandela: “iSimangaliso moet wel de enige plek ter wereld zijn waar het oudste zoogdier ter wereld (de neushoorn) en het grootste zoogdier ter wereld (de Afrikaanse olifant) een ecosysteem deelt met de oudste vis ter wereld (de coelacanth) en het grootste zoogdier uit de zee (de walvis).”

Het iSimangaliso Wetland Park is één van de weinige, onbedorven natuurgebieden ter wereld en maakt deel uit van een drielanden-ecotoerismeproject: het Lubombo Spatial Development Initiative. Aan dit initiatief doen zowel Zuid-Afrika als Mozambique en Swaziland mee en het is geïnitieerd door Nelson Mandela. De bedoeling is dat de grenspoorten worden neergehaald zodat een enorm 'Big Five'-natuurbeschermingsgebied delen van alle drie de landen zal beslaan.

Vanuit het park kan je eenvoudig naar het noordelijke gelegen plaatsje Kosi Bay, waar je de mooiste duik- en snorkelplekken van Zuid Afrika vind. Ook is het plaatsje St Lucia zelf een heerlijke plek om even tot rust te komen op je rondreis door Zuid Afrika. 's Avonds moet je allen wel goed uitkijken, de nijlpaarden komen namelijk het water uit en lopen door de straten van St Lucia.

Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page