top of page

Bezienswaardigheid Zuid-Afrika: Kruger National Park


Op zoek naar de ‘Big Five’ - wie droomt er niet van? In het Kruger National Park kan dit! Dankzij de grote variëteit aan wildlife, een rijke fauna, uitgestrekte savannes en een lange geschiedenis is het Krugerpark de meest bezochte attracties van Zuid-Afrika. Het is ook een van de mooiste en toegankelijkste wildparken ter hele wereld. Het is maar liefst 352 kilometer lang en gemiddeld 60 kilometer breed. In het Kruger Park leven meer dan 147 geregistreerde soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 114 soorten reptielen, 49 soorten vissen en 34 soorten amfibieën; de grootste variëteit aan dieren van het hele continent. Het Krugerpark heeft een goed wegennet en is dus prima op eigen gelegenheid te verkennen.

Big Five

Meer dan één miljoen bezoekers per jaar gaan in dit park op zoek naar de beroemde 'Big Five' - de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en de luipaard. Naast deze indrukwekkende dieren herbergt het park ook nijlpaarden, antilopen, giraffen, impala's, zebra's, gemsbokken en nog veel meer. De meeste bezoekers trekken ongeveer 2 tot 3 dagen uit om het Kruger National Park te bezoeken. Zo krijg je een goede indruk van al het moois dat hier te zien is en heb je rustig de tijd om te stoppen.

Beschermd gebied

Het Kruger National Park heeft lange geschiedenis. Hier leefden zo'n 25.000 geleden de San en zij lieten indrukwekkende rotstekeningen achter die onder andere te bezichtigen zijn bij Masorini en Thulamela. Aan het einde van de negentiende eeuw werd door de Zuid-Afrikaanse regering - toen de Volksraad - de noodzaak ingezien om de natuur te beschermen. De Volksraad onder leiding van Paul Kruger verbood de jacht tussen de Sabierivier en de Krokodilrivier in het zuiden van het huidige Krugerpark. In 1898 stichtte Kruger het Sabie Game Reserve. In de jaren daarop bleef het park groeien en in 1927 werd het opengesteld voor het publiek. Sindsdien is het een belangrijk onderzoekscentrum en beschermd gebied voor de Afrikaanse wildlife. In 2002 behoort het Kruger samen met het Gonarezhou National Park en het Limpopo National Park in Mozambique tot het gigantische Great Limpopo Transfrontier Park.

Noord tot zuid

Het noorden van het Kruger is een vrij dorre wildernis met ijzerbomen. Er lopen riviertjes die vaak niet meer zijn dan wat zanderige stroompjes. Hier leven naast grote kuddes olifanten en buffels ook diverse soorten antilopen. Het gedeelte boven Punda Maria en Parufi is wellicht het mooiste gebied van het park, aangezien het hier veel regent en er een enorme variëteit aan flora en fauna is. Het midden wordt gekenmerkt door uitgestrekte grasvlakten waar veel antilopen grazen. In de winter leven hier grote aantallen impala's, zebra's, gnoes, buffels en giraffen. Een aantal van deze dieren vallen ten prooi aan de indrukwekkende leeuwenpopulatie die hier rondstruint. Het zuiden van het park beslaat slechts een vijfde deel van het totale oppervlakte maar omdat het vanuit Johannesburg gemakkelijk is te bereiken, komen hier de meeste bezoekers. Daarnaast is onze ervaring dat in het zuiden van het park de grootste populatie wild te spotten is.

Vogels spotten

Het Kruger National Park is met zo'n 500 soorten hét vogelparadijs van Zuid-Afrika. Het spotten van de vogels is erg makkelijk in het Kruger National Park. Hoe dichter de vegetatie, hoe meer je er zult zien. In het noorden en zuiden heb je kans in een week zo'n tweehonderd soorten te spotten.

Vooral het gebied tussen Punda Maria Gate en Pafuri is één van de mooiste plekken op de wereld voor vogelaars. Hier vliegen onder andere vinvoetfuutkoeten, smidsplevieren, zwarte ooievaars en langstaartspreeuwen. Het gebied rond Satara is ook een goede plek om vogels te spotten. Je ziet er bijvoorbeeld de gaper, maraboe, secretarisvogel, koribuizerd en de roodsnavelquela.

Toegangspoorten

Het Kruger National Park ligt grotendeels in Limpopo, in het noordoosten van Zuid-Afrika. Er zijn negen ingangen. De Malelane en Crocodile Bridge Gates liggen aan de zuidkant van het park en zijn het gemakkelijkst te bereiken via de N4 vanuit Johannesburg. Ze liggen op ongeveer vijfhonderd kilometer van Johannesburg, terwijl de andere ingangen Phalaborwa en Punda Maria nog vijftig kilometer verder liggen.

De zuidelijke poorten liggen ook dichter bij de luchthaven, Kruger Mpumalanga International Airport. Deze luchthaven ligt in de buurt van Nelspruit; de grootste plaats in de buurt van het Krugerpark. Vluchten naar Kruger National Park zijn mogelijk vanuit Johannesburg, Durban en Kaapstad. Vanuit Johannesburg gaan ook vluchten naar kleinere, omliggende steden zoals Phalaborwa en Hoedspruit.

1 opmerking

١ تعليق واحد


Sylvia
Sylvia
٢٤ سبتمبر ٢٠٢٢

I really enjoyed your blog posts, thank you.

إعجاب
Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page