top of page

Bezienswaardigheid Zuid-Afrika: Karoo National Park

Het Karoo National Park ligt midden in een grote halfwoestijn en is indrukwekkend vanwege het afwisselende landschap. Het nationaal park ligt in de Groot Karoo, een enorm uitgestrekt, ruig landschap met kale vlaktes. Karoo National Park beslaat het meest diverse ecosysteem van heel Zuid-Afrika, van zeer complexe rotsformaties tot een kleurrijke flora na een regenbui.

Het park werd in 1979 gesticht om te voorkomen dat de aanwezige flora en fauna verloren zou gaan. Het gebied is half-woestijn waardoor het lijkt alsof het Karoo park niet veel te bieden heeft, maar het tegendeel is waar. Hier vind je zelfs het grootste ecosysteem van Zuid-Afrika. Er is een unieke vegetatie en wat hier leeft, heeft zich aangepast aan de zeer moeilijke leefomstandigheden.

Vanwege de droge grond is hier een enorme diversiteit aan soorten vetplanten te vinden. Het meest voorkomend zijn de inheemse Karoo acacia, vygies, aloë en euphorbia. Vogelliefhebbers vinden hier een grote verscheidenheid aan prachtige vogels waaronder een heel aantal grote roofvogels. Ook kun je in het gebied een grote verscheidenheid aan wildife spotten. Zo vind je er bijvoorbeeld leeuwen, jakhalzen, zebra;s, zwarte neushoorns en vele andere dieren. Er zijn veel fossiele overblijfselen gevonden in dit gebied waarvan sommige op miljoenen jaren oud geschat worden. Op de 400 meter lange fossil trail komt je meer te weten over deze vondsten en krijg je er een aantal te zien.

’s Avonds kun je hier bij helder weer genieten van de indrukwekkende sterrenhemel. In de zomermaanden (november – maart) kan het overdag erg warm worden (tot 43°C), vooral op de open vlaktes, maar er valt regelmatig een bui. In de winter is het zonnig, maar kan het ’s nachts tamelijk koud worden (tot -5°C). In de winter komt het regelmatig voor dat er sneeuw op de toppen van de Nuweveld Mountains ligt. De beste reistijd is tussen maart en oktober, maar het voorjaar (september/oktober) is de mooiste tijd wanneer de droge Karoo verandert in een bloemenzee.

Activiteiten die je kunt ondernemen in het Karoo National Park

  • Ga wildspotten in uw eigen voertuig en geniet ook van de prachtige omgeving en het uitzicht vanaf uitkijkpunt Rooivalle.

  • Er zijn 4×4 trails te rijden waarvoor geen extra kosten berekend worden. De Nuweveld EcoTrail (90km) en de Afsaal EcoTrail (13km). Beide zijn te verlengen door De Kookfontein Loop (7km) of de Sandrivier Loop (7km). The Pienaars Pass 4×4 Trail (8km) is voor de gevorderde 4×4 rijder (is een graad 4 route en gaat door erg ruig terrein).

  • Je kunt er met een gids op uit en je kunt dan kiezen uit een SANPark Guided Night Drive of een door SANPark gids begeleide Morning Drive. De tours zijn altijd met een gekwalificeerde gids en hanteren een minimum van 4 personen en een maximum van 9 personen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kun je deze tours het beste vooraf boeken bij SANParks.

  • Wandelingen met een gids om nader kennis te maken met het eco-systeem van de Karoo. De wandelingen vertrekken vroeg in de ochtend en je dient voor 19:00 uur op de voorgaande dag bij de receptie te reserveren i.v.m. beschikbaarheid gids.

  • Wandel de Fossil Trail, een 400 meter lange route met uitleg over de geologie en palaeontologie van de Grote Karoo (ook geschikt voor rolstoelgebruikers).

  • Vogelspotten vanaf de vogelspotplaats gelegen aan de dam dichtbij het main restcamp

Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page