top of page

Bezienswaardigheid Zuid-Afrika: Een wijntour door de Kaapse Wijnlanden

Als je aan Zuid-Afrika denkt, dan denk je aan safari én… wijn! Wanneer je een rondreis maakt door Zuid-Afrika is een bezoek aan het wijngebied een absolute must. De bekendste wijndorpen zijn Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. De natuur in deze omgeving is minstens net zo indrukwekkend als de wijn: de mooiste vergezichten, schitterende valleien en imposante bergen. Kortom, een absolute must-see tijdens je reis naar Zuid-Afrika.


Je kunt ervoor kiezen om de wijnboerderijen zelf te bezoeken met de auto, maar er zijn ook voldoende mogelijkheden om het gebied onder begeleiding te verkennen. Je krijgt tijdens zo’n tour onwijs veel informatie, mag de lekkerste wijnen proeven en je ontmoet de locals. Wij hebben de leukste tours voor je op een rijtje gezet!

Hop on Hop off busje

Dit is absoluut een leuke manier om Stellenbosch en omgeving te ontdekken. Met een zogenaamd ‘Hop on Hop off’ busje verken je de regio en kun je vooraf kiezen uit 3 verschillende routes. Bij elke route worden door de chauffeur 5 tot 6 wijnhuizen aangedaan. Eenmaal aangekomen bij het wijnhuis kun je vervolgens op eigen gelegenheid deelnemen aan een rondleiding of een wijnproeverij doen. Het voordeel van deze dienst is dat je zelf je ophaaltijd kiest en daarnaast ook zelf bepaalt hoe lang je op elke locatie wil doorbrengen. Ook word je opgehaald en weer afgezet bij je accommodatie, wel zo prettig! De kosten voor een dagtour bedragen ongeveer €20,- tot €25,- per persoon. Voor een proeverij bij een wijnhuis moet je ongeveer rekening houden met €5,- per persoon. Een aanrader voor deze tour Vine Hopper, waar je via de website kaartjes kunt kopen en meer informatie kunt vinden over de verschillende routes.

Wijntram Franschhoek

In Franschhoek in Zuid-Afrika kun je met een oude tram langs 14 wijngaarden. De tram werd vroeger gebruikt om het fruit tussen de wijngaarden te vervoeren. Nu kun je op je gemak van wijnboerderij naar wijnboerderij. De Franschhoek Wijn Tram is een leuke manier om de wijnvelden in en rond Franschhoek in Zuid-Afrika te ontdekken. Sinds 1904 rijdt hier al een tram rond die destijds de ossenwagen verving. Tegenwoordig is de route ideaal voor wijnliefhebbers. Onderweg heb je in totaal 7 stops. En de tram kent het zogeheten ‘hop off, hop on-principe’, oftewel je mag uit- en opstappen wanneer je wilt. Vanaf de tram kun je met een speciale bus naar de meer afgelegen wijnboerderijen. De tram (en bus-tram) rijden elke 40 minuten en de eerste tram rijdt om 10:00 ’s ochtends. In het oude centrum van Franschhoek aan de Huguenot Road kun je kaartjes kopen. De kosten voor een dagtour bedragen ongeveer € 25,- tot € 30,- per persoon. Meer informatie kun je vinden op de website van Wine Tram.

Fietstocht

Wil je liever op een actievere manier het wijngebied ontdekken? Dat kan door middel van een begeleide fietstocht. Je fietst op je mountainbike tussen de wijnvelden, met de lokale gids voorop. Je stopt bij wijnranken en wijnhuizen om de lekkerste wijnen te proeven. Het voordeel van de fiets als vervoersmiddel is dat je over de kleine weggetjes tussen de wijnranken door kunt vinden, plekken waar je met de auto niet kunt komen. Een fijne bijkomstigheid is dat je niet meer achter het stuur hoeft en dus tijdens het wijnproeven ook je glas leeg kunt drinken. Je kunt kiezen voor een tour die een hele dag of een halve dag duurt. Voor een halve dag bedragen de kosten ongeveer €25,- tot €30,- per persoon en voor een hele dag ongeveer € 45,- tot € 50,- per persoon. Meer informatie kun je vinden op de website van Bikes n Wines. Liever je eigen (fiets)plan trekken? Je kan ook zelf een fiets huren. De kosten hiervoor ongeveer € 5,- per persoon per uur en € 15,- per persoon voor een volle dag bij de Adventure Shop.


Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page