top of page

Bezienswaardigheid Zuid-Afrika: de Swartberg Pass


De 27 kilometer lange Swartberg Pass is een van de mooiste bergpassen ter wereld! Deze grindweg leidt je via steile haarspeldbochten naar 'Die Top' op een hoogte van 1.583 meter. Niet alleen vanaf het hoogste punt is het zicht adembenemend, maar ook de weg er naartoe is geweldig. Na elke bocht verbaas je je over de schoonheid van het landschap. Je ziet onder andere de indrukwekkende geologische vormen van de Swartberg. Eén klein voorbehoud: tijdens de Zuid-Afrikaanse winter is de Swartberg Pass af en toe gesloten wegens de sneeuw.


De bergketen Swartberge vormt een natuurlijke scheiding tussen de weelderige valleien van de Klein Karoo en de droge vlaktes van de Groot Karoo. Lange tijd reisde men met een boog om de ruige bergen heen. Totdat de briljante Zuid-Afrikaanse ingenieur Thomas Baine een eeuw geleden besloot om dwars door de keten een pas te maken: de Swartberg Pass. Je komt langs adembenemende uitzichten, diverse landschappen, beekjes en bloemenzeeën. De Swartberg Pass is een favoriet onder de Zuid-Afrikanen en mag je niet missen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika!

De Swartberg Pass ligt ten noorden van Oudtshoorn, het startpunt van de route. Oudtshoorn is de grootste stad in de halfwoestijn Klein Karoo en staat bekend om haar talloze struisvogelboerderijen en de nabijgelegen Cango Caves. Een bezoekje aan deze oudste grotten ter wereld is absoluut een must-do! De Cango Caves zijn niet alleen in Oudtshoorn, maar in heel Zuid-Afrika een beroemde trekpleister en zeker de moeite waard om te bezoeken. Het kalkstenen grottencomplex bestaat uit drie gigantische kamers en heeft een totale lengte van maar liefst vier kilometer.

Na de tussenstop bij de Cango Caves kom je aan bij een absoluut hoogtepunt tijdens je reis naar Zuid-Afrika: de Swartberg Pass. Langzaam verandert de verharde weg in grind en rijd je steil naar boven de berg op. Na elke haarspeldbocht verbaas je je opnieuw over de spectaculaire uitzichten.

Als je 'Die Top' hebt bereikt ga je het plateau van de berg op. Hier neemt de Swartberg Pass je mee langs enorme bergpieken en rotswanden, exotische bloemen en planten. Daarna volgt de afdaling en wordt het landschap steeds weelderiger. Uiteindelijk kom je aan bij Prince Albert, een authentiek plaatsje met oud-Hollandse invloeden. Hier is voldoende gelegenheid voor een hapje en een drankje om alle indrukken te verwerken.

#Swartbergpass #CangoCaves #Grotten #Route #ZuidAfrika #Bezienswaardigheid

Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page