top of page

Bezienswaardigheid Zuid-Afrika: De Hoop Nature Reserve


In de Westkaap van Zuid-Afrika, op zo’n 3 uur rijden van Kaapstad en nabij Swellendam, vind je het prachtige natuurgebied De Hoop Nature Reserve. De Hoop Nature Reserve is 34 000 hectaren groot en het zal je dan ook niet verbazen dat je er onwijs veel kunt doen en zien.

In de Hoop Nature Reserve is het vooral voor de echte natuurliefhebber goed toeven. Zo kun je er hiken en fietsen, maar ook goed wildlife spotten. Vogelliefhebbers kunnen bij De Hoop Nature Reserve ook zeker hun hart ophalen want er zijn zo’n 260 vogelsoorten te vinden. Daarnaast kun je in het gebied zebra’s, bontebokken, elanden, flamingo’s en apen spotten.

In het reservaat vind je een uitgestrekt duinengebied, terwijl verder landinwaarts een groot vers watermeer met rietkragen het beeld bepaalt. Het reservaat is opgericht in 1957 op twee boerderijen aan de oostkant van het meer en bedoeld om bijna uitgestorven soorten zoals de bonteboek en de Kaapse Zebra weer ruimte te geven. In 1970 is daar het Potberg-deel bij gekomen waar een broedprogramma voor roofvogels is geïntroduceerd. In het Potberg Evnironmental Educational Centre is een tentoonstelling over de broedplaats opgesteld. Behalve roofvogels komt ook de kraanvogel veelvuldig voor in dit gebied.

Het natuurreservaat ligt dichtbij de kust en vanaf de kust tot 5 kilometer diep in zee is een Marine Reserve te vinden. Een van de grootste zeegebieden in Afrika dat beschermd is, want de kustlijn die hier beschermd is, is ook nog eens zo’n 70 kilometer lang. Toch zijn niet alleen de felblauwe zee of de indrukwekkende duinen een reden om hier naartoe te gaan. Dit gebied staat namelijk vooral bekend als een van de beste plekken om walvissen te spotten. Niet alleen in Zuid-Afrika, maar in de hele wereld.


Elk jaar komt een groot aantal walvissen, zo’n 40% van alle Southern Right Whales ter wereld, naar de kust bij De Hoop. Ze komen naar dit gebieden om te broeden en je zal dus ook gauw vrouwtjes en hun jongen in de zee zien zwemmen. Wat de Hoop Nature Reserve zo bijzonder maakt is dat je de dieren gewoon vanaf de zandduinen kunt zien, dus dat je er niet speciaal het water voor op hoeft. Het beste moment om walvissen te spotten is van eind mei tot november. Krijg je geen genoeg van de walvissen? Dan is er bij De Hoop ook een speciale hiking trail: The Wail Trail, die je in vijf dagen wandelend af kunt leggen met verschillende slaapplaatsen onderweg. Deze Wail Trail begint in het Potberg deel van De Hoop en eindigt bij Koppie Alleen.

תגובות


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page