top of page

Belangrijke ontwikkeling in strijd tegen toeristische activiteiten met dieren

Tijdens mijn stage in 2008 op een luxe lodge nabij het Kruger Park deed ik veel ervaring op binnen het toerisme in Zuid-Afrika. Destijds heb ik een aantal activiteiten ondernomen waar wilde dieren bij betrokken waren. Zo heb ik een olifanten rit gemaakt en gewandeld met een leeuw. Er werd mij destijds verteld dat deze dieren tijdelijk werden opgevangen met als doel de dieren weer in het wild uit te zetten. Toen ik er eenmaal achter kwam dat dit verhaal een grote leugen was en er bovendien een hoop dierenleed achter deze activiteiten zit, vond ik het vreselijk dat ik onbedoeld had bijgedragen aan het in stand houden van deze industrie. Dit is ook een van mijn belangrijkste motivaties om te starten met Kuyo Afrika; reizigers informeren over activiteiten met dieren die worden aangeboden.


De ANVR is de Nederlandse branche organisatie van reisorganisaties en zij maakt zich ook sterk om activiteiten waarbij interactie met dieren plaatsvindt te stoppen. In 2016 lanceerde de ANVR richtlijnen aangaande activiteiten met dieren in de toerismebranche. Dit zorgde voor veel positief resultaat, er wordt door Nederlandse reisorganisaties bijna geen dieronvriendelijke activiteiten meer aangeboden. Rondrijden op een olifant en het knuffelen op de foto met wilde katten zijn enkele voorbeelden van dieronvriendelijke activiteiten.


Enkele jaren terug heeft de ANVR haar richtlijnen gepresenteerd op een congres van de Zuid-Afrikaanse branchevereniging (SATSA). Naar aanleiding van dit congres en de aanbevelingen vanuit o.a. de ANVR, werd een grootschalig onderzoek ingesteld om als SATSA zijnde ook te komen tot richtlijnen in excursies met wilde dieren. Dit heeft geresulteerd in de Animal Interaction Guidelines. Hierin zijn veel richtlijnen opgenomen die overeenkomen met die van de ANVR. Dat is groot nieuws want Zuid-Afrika is berucht om vooral zijn fokindustrie van leeuwen en cheeta’s.

Hoewel de SATSA geen wetten kan maken, is het wel een enorm sterk signaal dat hiermee afgegeven is. Het zegt hiermee dat dieronvriendelijke activiteiten merk Zuid-Afrika schaadt. Zo wordt het voor de Regering van Zuid-Afrika steeds lastiger om vol te blijven houden dat het fokken van dieren normaal is.Commentaires


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page