top of page

Veilig op reis in Zuidelijk Afrika

Zuidelijk Afrika, wat ons betreft een van de mooiste vakantiegebieden ter wereld. Een van de vragen die ons vaak gesteld word is “Hoe veilig is Zuidelijk Afrika voor toeristen?”. In dit artikel nemen we je mee in dit onderwerp en vertellen we je wat je zelf kunt doen om je veiligheid te bevorderen wanneer je op reis bent in Zuidelijk Afrika.


Waar moet je voor uitkijken als toerist in Zuidelijk Afrika?

Als toerist in Zuidelijk-Afrika is het onwaarschijnlijk dat je het slachtoffer wordt van een misdaad. Om te voorkomen dat je toch slachtoffer wordt van een misdaad zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten als je veilig wilt blijven in Zuidelijk-Afrika.


Diefstal

Zoals in ieder land dien je ook in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana goed op je bagage en andere waardevolle bezittingen te letten. Geld en andere waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kun je het beste in een moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van waardevolle papieren en bewaar deze apart of scan ze in en mail ze naar jezelf. Op deze manier kun je indien nodig altijd bij deze papieren.

Zakkenrollers opereren in alle grote steden en toeristische attracties, en toeristen worden gezien als een gemakkelijke prooi. Verstandig is om alle voor de hand liggende voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je in een druk gebied bent of in een grote stad verblijft. Draag bijvoorbeeld geen dure camera om je nek en let goed op je tas en andere persoonlijke bezittingen. Waardevolle sieraden kun je het beste thuis laten.


Skimming

Skimming van bankpassen en creditcards vindt meestal plaats wanneer een fraudeur kaartgegevens vastlegt op apparaten die lijken op die voor legitieme verkooppunten of ATM-transacties. Deze apparaten passen mooi over een ATM-kaartsleuf en sommige hebben zelfs camera's om je pincode op te slaan. Zorg ervoor dat je bij het intoetsen van je pincode deze altijd bedekt zodat eventuele apparatuur geen mogelijkheid hebben je code op te slaan.


Kostbaarheden achterlaten in je auto

Auto-inbraken zijn heel gebruikelijk in Zuidelijk-Afrika. Zorg er dan ook voor dat je zo min mogelijk, maar zeker geen waardevolle items, achterlaat in je auto. Let er ook op dat je je auto op een goed beveiligde en zichtbare parkeergelegenheid parkeert.


Vermijd Townships

Een groot gedeelte van de Afrikaanse bevolking woont in een Township. In deze gebieden zijn bendegeweld en andere sociale problemen veelvoorkomend. Meer dan 80% van alle criminaliteit vindt plaats in Townships. Ons advies is dan ook om deze gebieden te vermijden, tenzij je onder begeleiding bent van een lokale gids.


In het donker rondlopen/rond rijden

In het donker rondlopen in Zuidelijk-Afrika is geen goed idee, omdat het een dief een gemakkelijk doelwit verschaft. Doe het gewoon niet. Het wordt sterk afgeraden om na zonsondergang nog lange afstanden te reizen. Dit vanwege de vaak wat slechtere conditie van de doorgaande en secundaire wegen. Daarnaast zie je eventueel overstekende dieren op de vaak onverlichte wegen ook slecht in het donker.


Car-jackings

Car-jackings zijn een probleem rond de noordelijke delen van Zuid-Afrika, waaronder Johannesburg en Pretoria. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je hier als toerist mee te maken krijgt, zorg toch altijd voor een veilige afstand tussen jouw eigen auto en de auto's om je heen, stop nooit voor iemand tenzij je zeker weet dat het veilig is, en als je een toch slachtoffer wordt, ga dan akkoord met alle eisen.

Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page