top of page

Top 10 highlights van Zuidelijk Afrika - welke je niet mag missen!


Wanneer je graag een avontuurlijke rondreis wil maken door prachtige natuurgebieden en veel wildlife wil spotten dan ben je in Zuidelijk Afrika aan het juiste adres! Het landschap in de zuidelijke landen van dit prachtige continent wisselt van bergen, woestijnen, watervallen naar oneindige vergezichten. Elk land heeft een uniek karakter en het is een ideale regio om een rondreis te maken, omdat je hier zo veel verschillende en onwaarschijnlijk mooie landschappen vindt. Daarnaast biedt het tal van prachtige nationale parken waar je op safari kunt en onder andere de Big Five kunt spotten. De volgende hoogtepunten mag je wat ons betreft dan ook zeker niet overslaan!

Kruger National Park

Op zoek naar de ‘Big Five’ - wie droomt er niet van? In het Kruger National Park kan dit! Dankzij de grote variëteit aan wildlife, een rijke fauna, uitgestrekte savannes en een lange geschiedenis is het Krugerpark de meest bezochte attracties van Zuid-Afrika. Het is ook een van de mooiste en toegankelijkste wildparken ter hele wereld. Het is maar liefst 352 kilometer lang en gemiddeld 60 kilometer breed. In het Kruger Park leven meer dan 147 geregistreerde soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 114 soorten reptielen, 49 soorten vissen en 34 soorten amfibieën; de grootste variëteit aan dieren van het hele continent. Het Krugerpark heeft een goed wegennet en is dus prima op eigen gelegenheid te verkennen.


Victoria Falls

De Victoria Falls zijn misschien wel de mooiste watervallen op de wereld. De gigantische watervallen liggen in de Zambezi rivier op de grens van Zimbabwe en Zambia. De ‘Vic Falls’ zijn 1.708 meter breed en op het hoogste punt 108 meter hoog. Het is een indrukwekkend schouwspel om zoveel water naar beneden te zien kletteren. Ben je avontuurlijk ingesteld, dan kun je hier ook bungeejumpen, raften op de mighty Zambezi of je maakt een helikoptervlucht over de watervallen.


Sossusvlei & Deadvlei

Een must op je rondreis door Namibië is een klim tot bovenop de hoogste duin van de wereld: Dune 45 in de Sossusvlei. Het uitzicht vanaf deze immense oranje zandduinen is zeker spectaculair te noemen. Tip: wil je Dune 45 beklimmen om de zonsopgang te kunnen zien? Overnacht dan in het Sesriem National Park bij de campsite of lodge. De hekken vanuit het park gaan net op tijd open om tegen zonsopgang bij de duin aan te komen. Ben je ook meteen de drukke toeristenstroom voor, wel zo prettig. Ook spectaculair is om een rondvlucht over de vallei te maken wat een heel bijzonder uitzicht geeft.

Kaapstad Aan de voet van de imposante Tafelberg ligt een van de mooiste steden ter wereld: Kaapstad. Kaapstad wordt ook wel de 'Moederstad' genoemd omdat de Hollanders in 1652 hier de eerste Europese nederzetting vestigden. De stad in het zuidwesten van Zuid-Afrika ligt ingesloten tussen de Tafelberg en de blauwe oceaan. Direct naast de stad stuit je op een geweldig landschap met bergen, wijngaarden, palmbomen, witte stranden en pittoreske vissersdorpjes. Dankzij de vele bezienswaardigheden in en rondom Kaapstad, is de stad een ideale bestemming voor een stedentrip. Maar ook voor een langere vakantie ga je naar Kaapstad. De geweldige stranden en attracties net buiten de stad zijn een bezoek meer dan waard.

Fish River Canyon

De Fish River Canyon is na de Amerikaanse Grand Canyon de langste kloof ter wereld. Je zou verwachten dat een naam als Hell's Corner niet al te uitnodigend klinkt. Maar niets is minder waar. Maar al te graag dalen wandelaars van over de hele wereld af naar de diepte van de Fish River Canyon, om daar onder meer deze bocht te nemen. Het gaat zelfs zo ver dat je de wandeling maanden van tevoren moet reserveren.

Drakensbergen

De Drakensbergen hebben zonder twijfel enkele van de mooiste vergezichten ter wereld. Maar niet alleen dat, het hele gebied prachtig. Het zijn tevens de hoogste bergen in Zuid-Afrika. Sinds 2000 staat het gebied op de lijst van Unesco’s beschermde werelderfgoederen. De Drakensbergen bergketen meet 3.475 meter op z’n hoogst en omvat een gebied van zo’n 1.125 kilometer dat parallel loopt aan de Zuid-Afrikaanse kust. Een enorm en indrukwekkend gebied en geschikt om met eigen huurauto te verkennen. Vooral een wandeling naar de Tugela Falls staat hoog op je to-do lijst.



Etosha National Park

Voor de meeste reizigers die Namibië bezoeken is een reis niet compleet zonder een bezoek aan een van de beroemdste wildparken ter wereld. Etosha is een van de mooiste nationale parken op het Afrikaanse continent: de enorme zoutpan en het omliggende natuurpark staat bekend om de enorme hoeveelheden wildlife die je hier kunt spotten. Gelegen in het noorden van Namibië is dit dé plek voor het spotten van wilde dieren. Je kunt hier prima met je eigen 4x4 huurauto door het park rijden. Zo heb je de vrijheid om te stoppen waar je wilt en hoe lang je wilt. De beste tijd om olifanten, giraffen, zebra’s en leeuwen te zien is tijdens ons najaar van juni t/m september. Het is dan het droge seizoen en de dieren trekken dan meer naar de natuurlijke waterbronnen in het park.

Makgadikgadi Saltpans

Naast de grootste inlandse delta ter wereld – de Okavango Delta -, heeft Botswana nog een troef in handen: de grootse zoutpannen! Het Makgadikgadi National Park kent twee gigantische zoutpannen: Ntwetwe en Sua. Een surrealistisch vlak landschap waarin je helemaal niets zult tegenkomen. Bijna niets dan, want tijdens een trip per quad of jeep kan je aardig wat wild tegenkomen, met name in april als de zebra’s migreren. Slaap onder een fenomenale sterrenhemel of bezoek per 4X4 één van de meest bijzondere highlights in Botswana: Kubu island. Een bizar rotsachtig eiland met flamingo’s, mysterieuze baobabs en bijzondere prehistorische overblijfselen.

Garden Route (Tuinroute)

Hoog bovenaan het lijstje van vrijwel iedereen die van plan is een rondreis door Zuid-Afrika te gaan maken staat geheel terecht de Garden Route. In het Nederlands staat de Garden Route – die grofweg tussen Mossel Bay in de Westkaap tot Jeffreys Bay in de Oostkaap ligt – beter bekend als de Tuinroute. Een route boordevol prachtige natuur, mooie golfbanen, activiteiten als de hoogste bungeejump ter wereld, heerlijke restaurants, natuurparken en natuurlijk het bekende Addo Elephant Park waar je de ‘Big Five’ kunt spotten.

Wijngebied rondom Stellenbosch

Op minder dan een uur rijden vanaf Kaapstad vind je het hart van het Zuid-Afrikaanse wijngebied. Hoewel je de wijngebieden prima in een dag vanuit Kaapstad kunt bezoeken, is het leuker om één of twee nachten in de Wijnlanden te overnachten. Je kunt het gebied fietsend verkennen maar ook een ‘hop on – hop off’ bus biedt je de mogelijkheid de omgeving op een unieke manier te verkennen. De bekendste wijndorpen zijn Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. De natuur in deze omgeving is minstens net zo indrukwekkend als de wijn: de mooiste vergezichten, schitterende valleien en imposante bergen. Kortom, een absolute must-see tijdens je reis naar Zuid-Afrika.


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page