top of page

Bezienswaardigheid Namibië: Kaokoland


In het afgelegen Kaokoland in het noorden van Namibië kun je kennis maken met de Himba-bevolking. De vrouwen hebben een diep roodbruine tint doordat ze zichzelf elke dag insmeren met een mengsel van botervet, oker en kruiden. Dit beschermt ze tegen de felle zon. Een bezoekje aan de woningen is zeker de moeite waard want de nomaden leven nog op de traditionele manier en ze zijn erg gastvrij. Een bezoek aan dit gebied is absoluut de moeite waard!


Het Kaokoland wordt vaak beschreven als één van de de laatste wildernissen van Namibië. Dit gebied ligt tussen Sesfontein (Damaraland) en de Kunenerivier die de grens vormt met Angola. Om je in dit gebied goed te kunnen verplaatsen heb je een 4x4 auto nodig. Kaokoland is vooral bekend door de traditionele Himba-bevolking die er woont. Het leven van de Himba-bevolking draait om vee en speelt zich af in hun eigen kraal. De bevolking is vooral te herkennen aan de rode klei die ze op hun lichaam en haar smeren. Ondanks dat tradities en gewoontes nog strikt worden nageleefd, is de moderne tijd ook bij de Himba-bevolking steeds meer terug te vinden. Onderwijs, betere transportmogelijkheden naar de stad met bijbehorende winkels, ziekenhuizen en uitgaansgelegenheden hebben ervoor gezorgd dat er steeds meer Himba’s wegtrekken van het traditionele leven op het platteland. Hoewel het vaak de jongere mensen zijn die zich aangetrokken voelen tot de moderne wereld, zijn er nog steeds veel Himba-jongeren die het leven buiten hun kraal niet kennen en bijvoorbeeld nog nooit een televisie hebben gezien. Dit terwijl ze hemelsbreed maar 20 kilometer van de 'bewoonde wereld' van Opuwo wonen.

Elke kraal heeft een eigen Chief. Zijn hut staat centraal in het dorp en heeft de deur richting de plaats van het heilige vuur staan. Het heilige vuur symboliseert zijn positie en macht. Rondom het vuur worden dan ook de belangrijke gesprekken gevoerd en besluiten genomen. In een grote kring rondom zijn eigen hut staan de hutten van zijn vrouwen en kinderen. De Chief heeft eigenlijk altijd meerdere vrouwen. Bij zijn overlijden gaat het bezit over op zijn broer die vervolgens ook verantwoordelijk wordt voor het welzijn van de vrouwen en kinderen. Volgens zeggen werkt dit zeer goed en bestaat er nauwelijks misbruik van de situatie. In feite moet de nieuwe hoofdman beter voor zijn nieuwe kraal als voor zijn eigen kraal zorgen omdat er snel geroddeld kan worden over zijn gedrag.

Коментари


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page