Bezienswaardigheid Namibië: Waterberg Plateau

Centraal in Namibië, zo ongeveer tussen Etosha National Park en hoofdstad Windhoek, vind je het Waterberg Plateau National Park. Het is een zandstenen plateau van 200 meter hoogte, met veel groene natuur en prachtige bloemen en planten. Deze groene omgeving is opvallend in Namibië, dat verder overwegend gekenmerkt wordt door woestijngebieden en dorre landschappen. Er leven veel vogelsoorten, en antilopen, gnoes, giraffen, bavianen en andere zoogdieren. Het Waterberg Plateau staat in Namibië vooral bekend om de witte en zwarte neushoorns die je er kunt zien. Bovendien vind je er sporen van vervlogen culturen. Kortom, een verblijf bij het Waterberg Plateau is absoluut van toegevoegde waarde tijdens je rondreis door Namibië!

Sinds 1972 is het Waterberg Plateau en het gebied er omheen een beschermd natuurgebied. Het gebied is moeilijk toegankelijk, en daardoor lastig voor stropers. Een perfecte plek dus om bedreigde diersoorten te plaatsen; dieren die er vroeger ook leefden. Dit gaat inmiddels zo goed dat deze diersoorten, zoals witte en zwarte neushoorns, later weer op andere plekken in Namibië kunnen worden uitgezet, om daar de populatie op peil te houden.

Op de Waterberg heeft ook één van de belangrijkste keerpunten in de geschiedenis van Namibië plaatsgevonden. Op de Waterberg hebben in het begin van de 20e eeuw de Herero hun laatste slag verloren van de Duitse koloniale troepen. De Herero werden gedwongen zich terug te trekken uit de Waterberg naar het oosten richting het Britse Bechuanaland (nu Botswana). Duizenden Herero werden gedood door de achtervolgende Duitsers en nog velen meer verloren hun leven in de Kalahari woestijn door gebrek aan voedsel en water. Men schat dat bijna twee derde van de Herero bevolking hun leven hebben verloren tijdens deze periode. De graven van Duitse soldaten die hun leven verloren op de Waterberg kunnen nog steeds worden bekeken in de buurt van het Waterberg rest kamp aan de voet van het plateau.

Het Waterberg Plateau zelf (boven op de berg) is uitsluitend toegankelijk voor excursies met gidsen en voor wandelaars met een vergunning. Je kunt wandelen tot aan de rand van het plateau, tot het Waterberg Plateau Camp. Vroeger was dit kamp een missiepost, maar deze is enkele jaren geleden omgebouwd tot een mooi resort. De zandstenen berg steekt uit boven het Waterberg Camp, waarvandaan twee paden naar de plateaurand voeren. Vanaf de vlakte word je al beloond met een schitterend zicht op de twee indrukwekkende bergen: Klein en Groot Waterberg.