top of page

Bezienswaardigheid Namibië: Kolmanskop, de spookstad in de woestijn

Aan de kust van Namibië vind je een extreem fotogenieke spookstad. Ooit ging men hier op jacht naar diamanten, maar tegenwoordig overheerst hier het zand. En niet zomaar een paar korrels. De woestijn domineert hier huizen en wegen. Welk raam je ook inkijkt en welke deur je ook naar binnen stapt, het zand is overal. En dat zorgt, in combinatie met al die vervallen gebouwen, voor de meest surrealistische beelden.

In Namibië ontkom je niet aan de Duitse koloniale geschiedenis van het land. Overal in het land vind je nog typisch Duitse invloeden en spreken nog veel mensen Duits. De geschiedenis van Kolmanskop is intrigerend. In 1908 werden in de woestijn van het Afrikaanse land op diverse plaatsen diamanten ontdekt. Een van de stadjes die ontstond om onderdak en vermaak voor de toestromende mijnwerkers te bieden was Kolmanskop. Op z’n hoogtepunt was er een ziekenhuis, een dancing, een elektriciteitscentrale, een school, een bowlingbaan en een theater te vinden.

10 jaar later aan het eind van de Eerste Wereldoorlog daalde de diamantprijs enorm, wat het begin van het einde inluidde voor Kolmanskop. In 1936 werden grotere hoeveelheden en waardevollere diamanten gevonden dicht bij de kust. Het gevolg: de mijnwerkers verkasten naar de nieuw gestichte stad Oranjemund. Tegen 1950 was Kolmanskop helemaal verlaten en viel het ten prooi aan het woestijnzand. Langzaam, maar gestaag worden de gebouwen met woestijnzand gevuld. Moeder Natuur neemt het stadje langzaam over. Dat uiteindelijk helemaal zal verdwijnen. Het stadje wordt nog in diverse films gebruikt, maar het is vooral een populaire plek voor fotografen. Wie de foto’s ziet, begrijpt wel waarom.

Als je richting het zuiden van Namibië reist dan is het een must om Kolmanskop te bezoeken. Dit kan door middel van verschillende permits en op verschillende manieren:

  • Kolmanskop Entree & Tour: Het normale entree ticket voor Kolmanskop is 100 Namibische Dollar (omgerekend is dit nu zo’n € 6,- per persoon), dit ticket kun je gewoon bij de slagboom en de entree van Kolmanskop kopen. Je kunt naar Kolmanskop tussen 08:00 uur en 13:00 uur met dit gewone ticket. Het is ook mogelijk om mee te gaan met een tour, dit zit gewoon bij de prijs inbegrepen en deze zijn op gezette tijden: om 09:30 uur en 11:00 uur. Wil je liever zelfstandig op pad? Geen probleem, je kunt Kolmanskop ook op eigen gelegenheid verder ontdekken.

  • Photo Permit voor Kolmanskop: Het mooiste en meest fotogenieke moment is om Kolmanskop bij zonsopgang of zonsondergang te bezoeken. Met de reguliere entree tickets kun je Kolmanskop alleen tussen 08:00 uur en 13:00 uur bezoeken maar met een Photo Permit mag je het gebied zelfstandig tussen zonsopgang en zonsondergang ontdekken. Je kunt de Permit vooraf regelen via Lüderitz Safaris and Tours en dan krijg je de Photo Permit per mail toegestuurd. Je betaalt tussen de € 20,- en € 25,- per persoon voor een Photo Permit, maar dit is absoluut de moeite waard.

Er is een klein restaurantje en goede toiletten aanwezig in Kolmanskop, ook kun je er souvenirs scoren in een klein winkeltje.


Comments


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page