top of page

Kuyo Afrika helpt je met het organiseren van jóuw droomreis naar Zuidelijk-Afrika, ook in Corona tijden

Reizen in het Corona tijdperk

 

Laat ik vooropstellen dat Corona ons meer leed dan plezier oplevert. Echter zijn er toch een paar positieve punten te benoemen. Bijvoorbeeld dat er momenteel veel minder gereisd wordt en de meeste bestemmingen daardoor heerlijk rustig zijn. In Zuidelijk Afrika kom je normaal gesproken al niet veel mensen tegen maar dat is nu nog minder. Grote kans dus dat wanneer je een bijzonder wild dier hebt gespot, je hier helemaal alleen van kan genieten. Daarnaast is de lokale bevolking nóg blijer dan normaal om reizigers te ontvangen. Het internationale toerisme levert een belangrijke bijdrage aan de economie en men is dus heel blij om je te mogen ontvangen!

 

Reizen naar Zuidelijk Afrika is op dit moment heel goed en veilig mogelijk. Ja, in sommige gevalle zijn PCR-testen of een vaccinatiebewijs nodig en gelden er soms op bestemming maatregelen waar je rekening mee moet houden. Echter, met een goede voorbereiding en de juiste informatie kun je veilig genieten van een geweldige reis in Zuidelijk Afrika. 

 

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voor een zorgeloze reis tijdens Corona tijden en de actuele maatregelen per bestemming.

Corora Zuid-Afrika.jpg
Cheetah 35.jpeg

Veilig op reis naar Zuidelijk Afrika in Corona tijden

"Ondanks COVID met enig geregel - PCR tests, extra grensperikelen - een schitterende vakantie gehad. Mede door de grote betrokkenheid van Marije voor, tijdens en na de reis. Waarbij ze ons voortdurend op de hoogte hield van alle mogelijke veranderingen en nieuwe ontwikkelingen. Gelukkig konden we de reis die we vorig jaar af moesten breken vanwege de lockdown nu volgens plan afmaken. Marije bedankt!"

- Anton, Gerard & Gilda -

Actuele maatregelen per bestemming

Situtie ter plaatse

Veilig reizen naar Zuidelijk Afrika is heel goed mogelijk, mits je goed bent voorbereid. Zowel Zuid-Afrika, Namibië als Botswana ontvangen graag weer internationale reizigers en hebben strikte regels en protocollen die ze naleven om jouw reis zo veilig mogelijk te laten verlopen. Onderstaand vind je een overzicht van de actuele maatregelen per bestemming.

 • Vaccinaties en malaria
  Verplichte vaccinaties Gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer je komt uit, of als je in transit bent geweest in, een gebied waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen vaccinaties Vaccinatie tegen DTP, oftewel difterie, tetanus en polio. Vaccinatie tegen BMR, oftewel bof, mazelen en rode hond. Vaccinatie tegen hepatitis A, oftewel geelzucht. Kuyo Afrika werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinatie bij je thuis, door een erkende arts op het moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie.nl vaccineren voornamelijk buiten kantooruren en in weekenden, maar kunnen natuurlijk ook gewoon overdag bij je langskomen. Je kunt ervoor kiezen om bij deze gelegenheid gelijk het hele gezin te laten vaccineren. Nieuwsgierig geworden? Lees dan meer over de werkwijze en de voordelen van Thuisvaccinatie.nl. Hoewel Thuisvaccinatie.nl bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Bovendien worden je reisvaccinaties meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ervaar het gemak van Thuisvaccinatie.nl. en bekijk welke reisvaccinaties je voor jouw reisbestemming nodig hebt. Malaria In het noordelijke en oostelijke delen van Zuid-Afrika komt malaria voor. Hiervoor is aanbevolen om malariaprofylaxe te gebruiken. De hoeveelheid en soort hangt af van je persoonlijke medische achtergrond. Je kunt de kans op malaria-infectie beperken door zelf ook voorzorgsmaatregelen te nemen. Maak gebruik van een klamboe, bij voorkeur geïmpregneerd. Bedek je huid zoveel mogelijk met lange mouwen, lange broekspijpen en sokken. Voor onbedekte huid delen kun je het beste een insectenwerend middel met DEET gebruiken. Alhoewel de malariamug alleen steekt van de avond- tot ochtendschemering is het toch aanbevolen om je ook overdag in te smeren. De denguemug, die knokkelkoorts veroorzaakt, steekt ook overdag en komt sporadisch in oostelijke delen van Zuid-Afrika voor. Het muggenseizoen loopt van november tot en met juni, de zomertijd in Zuidelijk Afrika. Laat malaria je er niet van weerhouden een fijne vakantie te beleven. Malaria is een serieuze infectieziekte waarover je zeker niet te licht moet denken, maar het kan genezen worden, vooral als je er vroegtijdig bij bent.
 • Reisdocumenten
  Paspoort Om naar Zuid-Afrika te kunnen reizen, heb je een uiteraard geldig paspoort nodig. Je paspoort moet nog minstens 30 dagen na vertrek uit Zuid-Afrika geldig zijn. Bezoek je tijdens je rondreis ook eSwatini? Dan moet je moet je paspoort bij aankomst nog drie maanden geldig zijn. Het is aan te raden om altijd een fotokopie van je paspoort mee te nemen. Deze is niet te gebruiken om het land binnen te komen maar geldt daarnaast wel als legitimatiebewijs. Ook voor in het geval dat je het paspoort kwijt zal raken heb je een kopie achter de hand. Reizen naar Zuid-Afrika met minderjarigen Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de regels voor minderjarigen versoepeld. Voor hen geldt vanaf november 2019 dezelfde regels als voor volwassenen. Visum Wanneer je korter dan 3 maanden in Zuid-Afrika verblijft heb je geen visum nodig. Voor een langer verblijf moet binnen 60 dagen na aankomst toestemming aangevraagd worden bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter plaatse. Rijbewijs De ANWB adviseert om een international rijbewijs aan te schaffen maar in de praktijk wordt hier nergens ongevraagd. Uit ervaring kan ik zeggen dat de lokale politie een Nederlands rijbewijs (pasje) gewoon accepteert als geldig rijbewijs.
 • Geldzaken en valuta
  De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. In het land kun je met je pinpas met VISA en Mastercard-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Pinpassen met het Maestro-logo worden niet overal in Afrika geaccepteerd. Houd er ook rekening mee dat op veel verre bestemmingen pinautomaten alleen in de grote steden te vinden zijn. Controleer ook bij je bank of je bankkaart voor gebruik in Zuid-Afrika geactiveerd moet worden. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kun je vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen.
 • Taal en tijdsverschil
  In Zuid-Afrika wordt hoofdzakelijk Engels en Afrikaans (Nederkaans) gesproken. Andere talen die gesproken worden zijn Xhosa, Zulu, Venda, Noord Sotho, Zuid Sotho, Tswana, Tsonga, Swati en Ndebele. Tijdens de Nederlandse Wintertijd is er één uur tijdsverschil met Zuid-Afrika.
 • Eten en drinken
  De Zuid-Afrikaanse keuken is net zo divers als de regenboognatie zelf is: de lokale bevolkingsgroepen en de immigranten uit de afgelopen eeuwen hebben hun eigen specialiteiten aan de keuken toegevoegd. Gerechten van ‘Hollandse’ oorsprong zijn de ‘boerewors’, een combinatie van verschillende vleessoorten, spek, kruiden/specerijen en azijn, en ‘beskuit’, dat nog veel bij het ontbijt wordt gegeten. In de Kaapprovincies is de keuken beïnvloed door de Maleisiërs, waardoor u hier veel (gebakken) rijst, linzen, koriander en lam of kip in de gerechten tegenkomt. Ga je naar KwaZulu-Natal, dan zetten de Indiërs je graag pittige currygerechten met ‘rooties’ voor. Daarnaast houden de Zuid-Afrikaners erg van braaien. De braai is meer dan een barbecue: het is een onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur. Overal vindt een Zuid-Afrikaner een plekje om te braaien, al is het in een stadstuintje of op een balkon, en een camping is geen camping zonder braaiplaatsen. Een braai draait vooral om de gezelligheid en kan dan ook de hele dag duren. Grote stukken vlees en hele kippen worden geroosterd door de braaimeester, terwijl de gasten zich te goeddoen aan de ‘bykos’: brood, salade en sauzen. Een braai tijdens je individuele rondreis naar Zuid-Afrika is iets wat je gedaan moet hebben. Het drinkwater in Zuid-Afrika is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. Op afgelegen plaatsen komt het water uit een bron of rivier en wordt het niet altijd gezuiverd. Flessen mineraalwater kun je overal tegen en ze kosten weinig. Kosten: Voor een ontbijt geef je gemiddeld € 5,- tot € 8,- per persoon uit Voor een lunch geef je gemiddeld € 7,- tot € 15,- per persoon uit Voor een diner geef je gemiddeld € 13,- tot € 20,- per persoon uit Bovengenoemde prijzen zijn gemiddelde prijzen. Wat je uiteindelijk kwijt bent aan eten en drinken tijdens je reis is vooral afhankelijk van je eigen bestedingspatroon.
 • Veiligheid
  Over het algemeen is Zuid-Afrika voor toeristen een veilige vakantiebestemming. Zoals in ieder land dien je ook in Zuid-Afrika goed op je bagage en andere waardevolle bezittingen te letten. Geld en andere waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kun je het beste in een moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van waardevolle papieren en bewaar deze apart of scan ze in en mail ze naar jezelf. Op deze manier kun je indien nodig altijd bij deze papieren. Waardevolle sieraden kun je het beste thuis laten. Het wordt sterk afgeraden om na zonsondergang nog lange afstanden te reizen. Dit vanwege de vaak wat slechtere conditie van de doorgaande en secundaire wegen. Daarnaast zie je eventueel overstekende dieren op de vaak onverlichte wegen ook slecht in het donker.
 • Kosten
  Eten en drinken Voor eten en drinken kun je gemiddeld van onderstaande kosten uitgaan: Ontbijt: € 5,- tot € 10,- p.p. Lunch: € 7,- tot € 15,- p.p. Diner: € 10,- tot € 25,- p.p. Bovengenoemde prijzen zijn richtlijnen voor gemiddelde maaltijden. Het geven van een fooi van 10% is gebruikelijk. Benzine De totale benzinekosten voor rondrit langs de Garden Route liggen ongeveer tussen de € 150 en € 200,-. Activiteiten Om een volledig beeld te geven vind je hieronder een kostenindicatie van enkele populaire activiteiten. Entree Addo Elephant Park: € 15,- p.p. Begeleide dag-safari Addo Elephant Park: € 120,- p.p. Kabelbaan naar de Tafelberg: € 25,- p.p.
Safari Kruger.jpg
Monique - Zuid-Afrika.jpg
Selfdrive Namibië.jpg
Kruger Park Safari.jpg
Review Harry.jpeg

Waar moet je rekening mee houden?

Een flexibele instelling is een must

Voor verre reizen, en zeker naar Afrika komt een flexibele instelling altijd goed van pas. Het is niet voor niets dat een bepaalde gebeurtenis vaak niet verder onderbouwd wordt dan met simpelweg “this is Africa…”.

 

Maatregelen kunnen snel en last minute wijzigen. Hierdoor blijft het soms onzeker of de geplande reis daadwerkelijk doorgaat. Ik blijf gedurende de aanloop naar de reis altijd in contact met mijn reizigers en mocht de reis niet door kunnen gaan zoeken we samen naar een passende oplossing.

Gezondheidsdocumenten

De voorbereiding voor de reis bestaat nu naast een aantal mogelijke inentingen ook uit wat meer papierwerk. Ik ontzorg je hierbij door je van de juiste en actuele informatie te voorzien, bijvoorbeeld door aan te geven wanneer je welke test moet uitvoeren en welke documenten je nodig hebt om naar Zuidelijk Afrika te reizen. Bijkomende kosten voor de testen voor- en tijdens de reis zijn niet inbegrepen in de reissom.

 

Mocht er door een positieve corona test niet gevlogen of (terug-)gereisd kunnen worden, dan is Kuyo Afrika hier niet verantwoordelijk voor. Waar het kan help ik je uiteraard met het bijboeken van een verblijfplaats maar eventuele meerkosten zijn voor jouw rekening.

Verzekeringen

Een goede reis- en annuleringsverzekering is in deze onzekere tijden nóg belangrijker dan normaal. Kuyo Afrika raad je aan een passende verzekering af te sluiten voor je op reis gaat. 

 

Annuleren naar aanleiding van Corona is bij geen enkele annuleringsverzekering gedekt omdat het geen plotselinge gebeurtenis meer is. Er zijn inmiddels meerdere verzekeringsmaatschappijen, zoals ANWB en AON die eventuele Corona gerelateerde kosten tijdens de reis naar een land met een oranje kleurcode wel dekken. Het is verstandig je hier goed in te verdiepen voor je een polis afsluit. Omdat je voor je reis zelf je ticket boekt is het belangrijk bij het afsluiten van de annuleringsverzekering de extra clausule 'samengestelde reis' af te sluiten. 

Goed om te weten is dat wanneer je in het buitenland ziek wordt en opgenomen moet worden (bv. met corona), deze kosten (grotendeels) gedekt zijn via je basiszorgverzekering, zelfs in landen met een code oranje reisadvies. Alleen wanneer de zorg duurder is dan in Nederland krijg je niet alles vergoed via je zorgverzekering. Check ook altijd goed hoe de SOS-kosten (repatriëring, terugreiskosten, reddingskosten en hulpverlening) gedekt zijn, deze zitten niet standaard in een basiszorgverzekering. Kortom: zorg dat je goed de polisvoorwaarden helder hebt bij het afsluiten van je reis- en annuleringsverzekering!

Vliegtickets

Het boeken van de vliegtickets doe je zelf. Dit heeft als voordeel dat je zelf bepaalt welke vlucht het beste bij je wensen aansluit en dat je hier geen extra commissie over betaalt. Uiteraard geef ik je tips en adviezen om op basis van je wensen de beste vlucht te zoeken.

Naast overheden kunnen vliegtuigmaatschappijen ook zelf aanvullende regels/maatregelen instellen. Het is verstandig om bij het boeken van de vlucht goed te kijken naar de boekingsvoorwaarden, bijvoorbeeld met betrekking tot eventueel wijzigen van de vluchtdata of de mogelijkheden tot een refund/voucher.

Reisvoorwaarden

Wanneer we het reisprogramma hebben vastgesteld ontvang je een boekingsbevestiging met hierin het verzoek om de totale reissom binnen 5 dagen te voldoen. Kuyo Afrika is aangesloten bij GGTO en daarmee zijn jullie altijd gedekt bij eventueel financieel onvermogen van Kuyo Afrika. Bekijk hier de Algemene voorwaarden die van toepassing zijn op alle reizen die bij Kuyo Afrika worden geboekt.

Wil jij een onvergetelijke droomreis maken naar Zuidelijk Afrika?

Ben je inmiddels ook net zo overtuigd als ik dat veilig reizen naar Zuidelijk Afrika goed mogelijk is? Laat me weten wat je wensen zijn en ik ga voor je aan de slag. Ik sta altijd voor je klaar voor advies en tips!

Schermafbeelding 2021-03-22 om 13.14.10.

Bel of Whatsapp Marije: 06 - 51880618

Ook in avonden en het weekend

Spitzkoppe Namibië Lobke
Blouberg strand-2.jpg
Sani Pass.jpg
Anouk Etosha
Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page