top of page

Bezienswaardigheid Namibië: Aus

Aus is gelegen aan de rand van de Namibwoestijn en wordt gekenmerkt door prachtige weidse en wisselende landschappen die er veelal verlaten uitzien. Dit deel van de woestijn staat bekend om een grote populatie woestijnpaarden. Het zijn verwilderde paarden die zich volledig aangepast hebben aan het leven in de woestijn en soms dagen zonder water kunnen overleven. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de paarden afkomstig van het Duitse leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De paarden urineren minder dan normaal en kunnen tot maximaal 5 dagen zonder water. Bij Garub is een drinkplaats voor de paarden en vanuit een schuilhut kun je als je geluk hebt de dieren zien zonder ze te storen.

Zoals zoveel plaatsen in Namibië ligt er een stukje Duitse geschiedenis in dit dorp. In 1908 werd de eerste diamant gevonden langs de spoorweg naar Aus, uiteraard had dit een positief effect op de economie. In het dorp ontstonden onder andere een hotel, politiebureau, school en winkels. Vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 kwamen veel van deze economische ontwikkelingen echter tot stilstand. In 1915 arriveerde het Zuid-Afrikaanse leger in Aus en nam het gebied over. In Aus werd een kamp gemaakt voor de Duitse oorlogsgevangenen. In eerste instantie verbleven de gevangenen in tenten, maar al snel werden er door de gevangenen hutten en stenen huisjes gebouwd die betere bescherming tegen de koude nachten boden. Ook verbouwden de gevangenen groenten en stichtten sport- en cultuurgroepen. In 1919 werd het kamp gesloten, maar de overblijfselen zijn vandaag de dag nog te zien en ook zijn sommige huisjes weer opgebouwd. Pas in 1990 eindigde het Zuid-Afrikaanse bewind en werd het gebied weer overgedragen aan Namibië, de meest gesproken taal is echter nog Afrikaans.


Vanuit Aus is het de moeite waard om een dag uit te trekken om iets meer dan 100 kilometer naar de kust te rijden om Kolmanskop en Lüderitz te bezoeken. Lüderitz was ooit het centrum van de diamantindustrie in Namibië. Nu zijn de mijnen uitgeput en verandert de omgeving in een fotogenieke ghost town (Kolmanskop), waar oprukkend zand vrij spel heeft.

Suggesties voor activiteiten:

  • Desert Drive: Onder begeleiding van een gids verken je het nabijgelegen Sperrgebied Rand Park. In 2004 is de Sperrgebiet tot een nationaal park verklaard. Hoewel mijnbouw in specifieke gebieden door mag gaan, heeft het grootste gedeelte van deze ongetemde wildernis nu extra bescherming tegen menselijke invloeden gekregen. Deze begeleide tour is een prettige manier meer van deze ongerepte natuur te ontdekken.

  • Kolmanskop: De ghost town Kolmanskop biedt een bizar aangezicht. Sommige panden zijn vervallen, andere zijn in betere staat, zoals het theater. Je kunt er rondlopen en je kunt zelfs de afbrokkelende huizen in. In sommige panden staat het zand anderhalve meter hoog. Kolmanskop is niet voor niets één van Afrika's populairste locaties voor fotoshoots en zeker de moeite waard om te bezoeken. Er zijn twee rondleidingen per dag waarbij je met een gid door deze ghost town loopt.

  • Rondje schiereiland (Diaz Point): Het waren de Portugezen, onder leiding van ontdekkingsreiziger Bartolomias Diaz, die in 1488 als eerste Europeanen voet aan wal zetten in Namibië. Ter nagedachtenis staat hier het Diaz Cross op een fraai uitkijkpunt. Het is een leuk rondje van ongeveer 1,5 uur om langs de kust te rijden (over prima zandwegen).

  • Historische wandeling door Lüderitz: Waan je in het Duitsland van honderd jaar geleden tijdens een wandeltocht door Lüdertiz langs de Lutherse kerk Felschenkirche, de bierkelders, de kegelbaan, het koloniale treinstation, het Goerke Haus en het Lüderitz Museum.

Kommentare


Logo & Kuyo Afrika_0.5x extra verkleind.
bottom of page